Bill Gates zegt dat Covid-19 binnenkort minder gevaarlijk zal zijn dan de griep

Sinds enkele weken lijkt het Westen, ondanks de over het algemeen zeer hoge vaccinatiegraad, weer af te glijden naar een gezondheidscrisis waarvan de meesten dachten dat die voorgoed achter de rug was. Een heropleving van infecties en ziekenhuisopnames, een terugkeer naar restrictieve maatregelen: het ziet er niet goed uit. Maar de beroemde techmiljardair Bill Gates is niet zo pessimistisch. Volgens hem is het einde van de tunnel in zicht, overal ter wereld.

Dat hij de spil is in vele samenzweringstheorieën over het coronavirus kan Bill Gates niets schelen. Het weerhoudt hem er zeker niet van om zich uit te spreken over het onderwerp. Deze donderdag gaf de Microsoft-oprichter op het Bloomberg New Economy Forum in Singapore zijn mening over wat de wereld de komende maanden te wachten staat.

Volgens Gates zouden het sterfte- en infectiecijfer als gevolg van Covid-19 halverwege volgend jaar tot onder het niveau van de seizoensgriep kunnen dalen, mits er in de tussentijd geen gevaarlijke nieuwe varianten opduiken.

Drie fenomenen

Het samenvallen van de volgende drie fenomenen zou “het sterftecijfer en het ziektecijfer drastisch moeten doen dalen”, zegt hij:

  • Natuurlijke immuniteit verworven door een deel van de wereldbevolking dat al besmet geweest is;
  • immuniteit door de vaccinatie;
  • het op de markt komen van de coronapillen.

Voor de miljardair zal het het gevaar van het coronavirus wereldwijd geleidelijk wegebben. De beperkingen op het vaccineren van de wereld tegen Covid-19 zullen volgend jaar verschuiven, aldus Gates, als de bevoorradingsproblemen worden opgelost. Ze worden vervangen door de logistieke vraag hoe alle vaccins te distribueren.

Hij heeft het eerder bij het verkeerde eind gehad

Hoewel dit soort uitspraken sommige mensen kan opvrolijken, heeft Bill Gates zich al eerder aan dit soort optimisme overgegeven… en zich al eerder vergist.

In de zomer van 2020 voorspelde hij bijvoorbeeld dat het sterftecijfer als gevolg van het virus tegen het einde van het jaar drastisch zou dalen dankzij (zoals hij toen zei) de vooruitgang in de behandeling. Dat is niet gebeurd. Integendeel, in de winter van 2020-2021 is een nieuwe verwoestende golf ontstaan, die tot dusver het dodelijkst is geweest in landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Toen kondigde Bill Gates ook aan dat het leven weer normaal kon worden zodra er een vaccin beschikbaar was, dat op grote schaal verspreid werd. Vandaag zijn de vaccins beschikbaar, en in grote aantallen. Tenminste in het Westen. Maar zij maken het ons nog steeds niet mogelijk terug te keren naar de toestand van vóór de pandemie. Al helpen zij wel golven te voorkomen die even virulent zijn als die welke ons eerder hebben getroffen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20