Bill Gates denkt al aan volgende pandemie: “Capaciteit om vaccins te maken moet omhoog”

Bill Gates, wiens stichting ook pandemieën wil bestrijden, zei woensdag dat regeringsleiders en industrieleiders over de hele wereld “aanzienlijk hun productievermogen voor vaccins moeten vergroten”, zodat zij in de toekomst sneller kunnen reageren.

De manier waarop de wereld vaccindoses verdeelt veranderen, kan helpen. Maar vooral de mogelijkheid om snel grote hoeveelheden mRNA-vaccins te maken, kan politieke spanningen wegnemen als blijkt dat er te weinig doses zijn, schreef Gates in zijn blog

“De wereld zou, bij het ontdekken van een potentiële pandemie, binnen de zes maanden genoeg vaccins moeten kunnen maken en leveren voor iedereen op de planeet”, zei Gates. “Als we dat zouden kunnen, dan hangen mensenlevens niet meer af van de levering van doses. Hoe de vaccins worden verdeeld, is dan niet langer een kwestie van leven of dood.”

Ongelijkheid

“De grootste ongelijkheid, nog meer dan het vaccineren van rijke mensen vóór arme, is het vaccineren van jonge mensen in rijke landen vóór oudere mensen in midden-inkomenslanden met ernstige uitbraken, zoals in Zuid-Afrika en het grootste deel van Zuid-Amerika.”

Regionale agentschappen kunnen de zaak helpen door “gouden-standaard”-regels op te stellen. Zo kunnen vaccins efficiënter worden goedgekeurd, zei Gates. Hij voegde daaraan toe dat hij niet denkt dat het aanbod is beperkt door regels voor intellectuele bescherming.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20