Bill Gates maakt zich zorgen om de Omikron-variant: “We kunnen in de ergste fase van de pandemie terechtkomen”

Bill Gates, die vanaf het begin van de pandemie zeer betrokken is bij de strijd tegen Covid-19, heeft zich opnieuw over de situatie uitgesproken. Met de Omikron-variant zouden de Verenigde Staten “wel eens het ergste deel van de pandemie kunnen meemaken”, waarschuwde hij.

De nieuwe variant verspreidt zich sneller dan welk virus ook, en dat baart de Microsoft-oprichter zorgen. Als gevolg van de Omikron-variant, die ondertussen de hele Verenigde Staten treft, heeft Gates de meeste van zijn vakantieplannen geannuleerd. De miljardair maakt zich vooral veel zorgen, omdat er nog maar weinig informatie over de nieuwe variant bekend is.

“We moeten deze nieuwe variant serieus nemen tot we er meer over weten. Zelfs als de Omikron-variant half zo erg is als de Delta-variant, zal het de ergste uitbraak (van het coronavirus) zijn die we tot nu toe hebben gezien, omdat het zo besmettelijk is”, waarschuwde Gates in een reeks tweets.

Einde van de pandemie in 2022

De miljardair verwacht dat de nieuwe golf, aangevoerd door de Omikron-variant, minstens drie maanden zal aanhouden in de VS. Desondanks gelooft Gates nog steeds dat de pandemie in 2022 zal eindigen, als de juiste maatregelen worden genomen. Vaccinatie maakt daar een cruciaal deel van uit.

“Vaccins maken Covid-19 in zo goed als alle gevallen vermijdbaar en overleefbaar, op enkele zeldzame uitzonderingen na. Het is hartverscheurend te weten dat mensen aan een ziekte sterven, niet omdat die niet kan worden gestopt, maar omdat ze in een land met lage inkomens wonen”, zo klaagt hij aan.

In de Verenigde Staten nemen de besmettingen toe. Het land registreerde de afgelopen week gemiddeld meer dan 148.000 nieuwe gevallen per dag, dat is 23 procent meer dan een week geleden.

Omikron, meer of minder gevaarlijk?

De nieuwe variant van het coronavirus veroorzaakt over de hele wereld paniekreacties, maar de eerste studies naar de nieuwe variant lijken positieve resultaten op te leveren. Omikron veroorzaakt bijvoorbeeld minder ziekenhuisopnames dan de Delta-variant, ondanks een hogere besmettelijkheid.

Dat wil niet zeggen dat de variant goedaardig is, er belanden nog steeds mensen op het ziekenhuis door een besmetting met Omikron. Er zijn echter tussen 40 en 45 procent minder ernstige gevallen in vergelijking met de Delta-variant, simpelweg dankzij de vaccins. 

(lp/ns)

Meer