Bijna helft van de Belgische beleggers verwacht dat de beurzen nog dieper in het rood zullen duiken

Aandelenbeleggers hebben enkele turbulente maanden achter de rug. Door de oorlog in Oekraïne, de inflatievrees en de renteverhogingen van de Federal Reserve moesten de beurzen terrein prijsgeven. Uit de beleggersbarometer van ING blijkt nu dat bijna de helft van de beleggers vreest dat de beurzen de komende maanden nog dieper in het rood zullen duiken.

Tijdens de coronapandemie leek er maar geen einde te komen aan de feestvreugde op de aandelenmarkten, voornamelijk de techaandelen hadden de wind in de zeilen. Maar begin dit jaar was er dan plots die gevreesde ommekeer. Eerst duwde de start van de oorlog in Oekraïne de beurzen kopje onder, gevolgd door de renteverhogingen van de Federal Reserve. Voornamelijk de tweede verhoging met 50 basispunten deed de aandelenmarkten veel pijn. Centrale banken zijn volop de rente aan het verhogen om de torenhoge inflatie te bekampen.

De beurzen blijven zich begeven in woelig vaarwater. Zo kleuren de Europese indexen sinds gisteren, na de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB), opnieuw bloedrood. Christine Lagarde, voorzitter van de toezichthouder, bevestigde dat er na elf jaar een renteverhoging komt in juli. Ze zette overigens de deur op een kier voor een verhoging met 50 basispunten in september.

Weinig reden tot optimisme

Beleggers hebben dus weinig redenen om optimistisch te zijn over de toekomst. En dat blijkt uit ook de beleggersbarometer van ING. 48 procent van de bevraagde beleggers verwacht dat de aandelenkoersen nog verder zullen zakken in de komende maanden. 22 procent van de beleggers stelt hogere aandelenkoersen in het verschiet.

“Het feit dat mei een heel slechte beursmaand was, is daar niet vreemd aan,” stelt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België. “Beleggers vertonen vaker de neiging om de recente trends door te trekken naar de toekomst.”

Het vertrouwen van de Belgische belegger blijft dan ook bedrukt. Zo is de beleggersbarometer na een bescheiden heropleving in april opnieuw gezakt naar 74 punten. Daarmee noteert de barometer al voor de vierde maand op rij onder zijn neutrale niveau van 100 punten.

Hogere rente

Nu de ECB een renteverhoging in het vooruitzicht heeft gesteld, lijkt het vertrouwen toe te nemen dat de spaarrentes zullen stijgen. 33 procent van de beleggers verwacht dat de spaarrente in de komende twaalf maanden zal stijgen. De rondvraag van ING werd wel verricht net voor het Europese rentebesluit. 19 procent van de respondenten verwacht een verdere daling van de spaarrente.

Bij het leeuwendeel van de banken is die rente al gedaald tot 0,11 procent, het absolute minimum in ons land voor de gereglementeerde spaarboekjes. Sommige spelers slagen er via een omweg in om de rente tot het nulpunt te laten zakken.

Door die lage spaarrentes zet meer dan een derde (37 procent) van de beleggers nu relatief minder geld op een spaarboekje in vergelijking met vroeger. Bij 45 procent van de beleggers die aangaven dat ze de voorbije 12 maanden met hun bankier spraken, ging het over beleggingsoplossingen in tijden van lage rente.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20