Bijna 500.000 extra woningen nodig tegen 2040

Bijna 500.000 extra woningen nodig tegen 2040
Getty Images

De Belgische bevolking blijft groeien, maar veroudert tegelijk in snel tempo. Dat zet extra druk op de vastgoedmarkt. Uit een onderzoek van de grootbank ING blijkt dat er de komende vijftien jaar 475.000 extra woningen nodig zijn om iedereen te huisvesten.


Key takeaways

  • De samenstelling van de Belgische huishoudens zal de komende jaren ingrijpend veranderen. Er wordt onder meer verwacht dat het aantal alleenstaanden fors zal toenemen.
  • Dat zet druk op de vastgoedmarkt, want de vraag naar woningen, en in het bijzonder appartementen, zal toenemen.
  • Uit een berekening van ING blijkt dat er tegen 2040 maar liefst 475.000 extra woningen nodig zijn.

In het nieuws: Een combinatie van vergrijzing, dalende geboortecijfers en een sterke toename van alleenstaanden (die naar verwachting tegen 2040 bijna 40% van de bevolking zullen uitmaken), verandert de samenstelling van huishoudens ingrijpend in de komende 15 jaar.

  • Cijfers van het Federaal Planbureau tonen aan dat er tijdens die periode 447.000 extra huishoudens zullen bijkomen. Tegelijk verandert de samenstelling van die huishoudens ingrijpend. Alleenstaanden zullen naar verwachting instaan voor bijna 71 procent van de totale toename in huishoudens en zullen tegen 2040 bijna 40 procent van de bevolking uitmaken.
  • “Dat leidt tot een groeiende vraag naar kleinere, toegankelijke en betaalbare woningen“, laat Alissa Lefebre, econoom bij ING en auteur van het onderzoek, weten. “Tegelijk blijft de nieuwbouwmarkt onder druk staan door de lange vergunningsprocedures en het dalende aantal bouwvergunningen, waardoor steeds minder nieuwe projecten van start kunnen gaan.”
  • De grootbank waarschuwt dat er daardoor dringend nood is aan extra woningen. Uit een berekening van ING blijkt dat er tegen 2040 maar liefst 475.000 extra wooneenheden nodig zijn.
    • “Maar die berekening houdt geen rekening met jaarlijks bijna 9.000 woningen die onbewoonbaar worden verklaard, de bouwsector die het laatste jaar minder dan gemiddeld produceerde, het groeiende aandeel tweede verblijven die niet beschikbaar zijn als hoofdverblijfplaats, en de stijgende buitenlandse vraag, onder meer vanuit Nederland”, nuanceert Lefebre.

Woonbehoeften van de Belgen wijzigen

Ook dit: Net omdat het aantal alleenstaanden fors toeneemt, veranderen de woonbehoeftes.

  • De klassieke woningen worden ingeruild voor kleinere, betaalbare en goed gelegen wooneenheden. Desalniettemin blijft het Belgische woningaanbod grotendeels bestaan uit huizen.
  • “De verappartementisering zet zich wel door, vooral in stedelijke gebieden zoals Brussel, maar structurele knelpunten zoals lange vergunningsprocedures en opposities vertragen de nieuwbouw”, voegt Lefebre eraan toe. “Daardoor komt de doorstroming op de woningmarkt onder druk te staan. Alternatieve oplossingen zoals woningsplitsing van onderbenutte woningen en de herbestemming van leegstaande kantoren kunnen helpen om het aanbod sneller en gerichter uit te breiden.”
  • Volgens de econoom kunnen maatregelen zoals snellere vergunningsprocedures, het stimuleren van compacte woonvormen en het versoepelen van regels rond woningsplitsing en herbestemming helpen om het woningaanbod beter af te stemmen op de bovenstaande evoluties.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat met geld te maken heeft? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.