Bijna 15 miljoen doses van het Johnson & Johnson-vaccin vernietigd door menselijke fout

Terwijl derdewereldlanden, en in mindere mate de Europese Unie, moeite hebben om aan voldoende vaccins te geraken, zijn bijna 15 miljoen doses van het Johnson & Johnson-vaccin verknoeid door een menselijke fout in een productiefaciliteit in de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse farmabedrijf zegt dat de autoriteiten een lading vaccins vonden in een productiefaciliteit in Baltimore dat ‘niet voldeed aan de kwaliteitsnormen’. Het bedrijf Emergent Solutions produceert vaccins in onderaanneming voor zowel Johnson & Johnson als het Brits-Zweedse AstraZeneca. Volgens The New York Times hebben arbeiders zich van ingrediënten vergist, waardoor 15 miljoen doses van het J&J-vaccin gecontamineerd werden.

Die lading is intussen vernietigd, en Johnson & Johnson laat in een verklaring weten dat die gecontamineerde doses ‘nooit tot in de laatste fase van het productieproces geraakt zijn’. Door de verwarring hebben de leveringen van het veelbelovende ‘single-shot-vaccin’ de Verenigde Staten vertraging opgelopen. Geneesmiddelenwaakhond Food and Drug Administration onderzoekt het productieproces nu om na te gaan hoe dit is kunnen gebeuren.

Farmareus Johnson & Johnson stuurt zelf ook een team van experts ter plaatse om toezicht te houden op de productie.

Hoewel dit een terugslag voor de productiesnelheid is, is het bedrijf er nog steeds van overtuigd dat het zijn doelstelling van meer dan een miljard afgeleverde doses tegen het einde van het jaar zal halen. (am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20