Bij CD&V is het nog altijd een beetje schade opmeten

Wouter Beke (CD&V), de Vlaamse minister van Welzijn moest gisteren vol aan de bak in het Vlaams Parlement, om zijn woorden goed “te duiden” en van de “juiste context” te voorzien. Daarbij was het voor Beke scherven opruimen, na een ongelukkige quote in een interview met Humo, over de kinderopvang. Beke lichtte uitgebreid toe “dat hij de eerst drie jaar cruciaal acht”, maar dat dit geenszins een pleidooi was geweest om ouderschapsverlof tot die jaren te beperken.

  • Maar ook bij de CD&V-voorzitter was het wonden likken. Want ook intern werd Joachim Coens verweten minstens de zaak zeer onhandig te hebben aangepakt, door publiekelijk pal tegenover zijn eigen minister te gaan staan. Die floot hij ongenadig terug, via tweets en zelfs een opiniestuk.
  • Het gevolg was dat de focus helemaal op de zwakke schakels van CD&V kwam te liggen, en dat er schijnbaar verdeeldheid aan te top naar buiten werd gebracht. Het gevolg was andermaal een harde analyse voor Coens: kan die zijn job wel aan?
  • Bij Coens zelf leverde dat kneuzingen op: andermaal staat hij voor een vuurpeloton, zo voelt het. Plus, het idee leeft op de Wetstraat 89, het hoofdkwartier van CD&V, dat er blijkbaar nooit een goede kant aan is: “Ofwel reageert hij niet, en is hij ‘slap’, ofwel gaat hij voluit voor het verdedigen van het standpunt van de partij, en dan is het ‘dat hij zijn minister voor schut zet’. Zo kan Joachim nooit winnen hé“, zo was daar te horen.
  • Maar elders in de partij geeft men toe dat het toch niet zo eenvoudig ligt: “Hier zijn wel echt fouten gemaakt, blijkbaar is de ondersteuning van de voorzitter op het hoofdkwartier toch niet zo fantastisch. Want daar moet men de effecten van een dergelijke reactie toch kunnen inschatten?”, zo klinkt aan de top.
  • En dat er wel degelijk wat frictie was op de lijn tussen Coens en Beke, bevestigt men. “Daar heeft de viceminister-president toch een bemiddelende rol gespeeld: Hilde Crevits (CD&V) heeft geprobeerd om de brokken te lijmen en de boel bijeen te houden”, is te horen in de Vlaamse regering. Crevits blijft intern zo een vooraanstaande rol spelen: in de peilingen ging ze wel een plekje vooruit, maar werd ze voorbij gestoken door Sammy Mahdi (CD&V), die nu de populairste christendemocraat is. “Maar Madhi is natuurlijk wel geen vice”, zo merkt een insider fijntjes op.
  • Dat Crevits overigens haar lot zou hebben verbonden aan Coens, of pal achter diens herverkiezing staat, wordt dan weer wel fel ontkent door haar entourage. Niet onbelangrijk, want eerder ondersteunde ook Annelies Verlinden (CD&V) maar heel aarzelend een mogelijke nieuwe kandidatuur van Coens. Zo blijft het een open vraag, hoe de race om het voorzitterschap straks, op het eind van het jaar, afloopt bij CD&V.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20