Big Tech volgt EU: toegang tot Russische staatsmedia wordt geblokkeerd

YouTube, Google, Facebook, TikTok, Twitter en andere grote techbedrijven gaan mee met het voorstel van de Europese Unie om de invloed van de Russische staatsmedia in Europa sterk te beperken. Omstreden Russische media zoals Russia Today en Sputnik zullen binnenkort zo goed als onbereikbaar zijn.

“We zullen de mediamachine van het Kremlin uit de Europese Unie verbannen”, zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zondag. “De staatsmedia Russia Today en Sputnik en al hun dochterondernemingen zullen niet langer in staat zijn om hun leugens te verspreiden om Poetins oorlog te rechtvaardigen.”

Zo gezegd, zo gedaan. Dinsdag lanceerde EU-commissaris Thierry Breton een voorstel om alle Europese telecomoperatoren de uitzending van Russia Today (RT) en Sputnik te doen verbieden. Ook de Big Tech-bedrijven lijken bereid om mee te gaan in het Europese initiatief. Op tal van sociale media en smartphone-applicaties zal het niet meer mogelijk zijn om de Russische staatsmedia te raadplegen.

Paria in Europese medialandschap

Microsoft besliste alvast de RT-nieuwsapps uit zijn appstore te verwijderen. De techgigant zal ook geen berichten van RT meer tonen in de MSN-nieuwsfeeds en alle zoekresultaten van het Russische nieuwskanaal zullen in de zoekmachine Bing naar de onderste zoekresultaten verbannen worden.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, liet maandag weten de toegang tot RT te zullen inperken. “We hebben meerdere verzoeken gekregen van verschillende overheden en de EU om verdere stappen te nemen tegen de Russische staatsmedia”, zei Nick Clegg, Meta’s vicepresident voor internationale zaken. “Gezien de uitzonderlijke aard van de huidige situatie, zullen we de toegang tot RT en Sputnik over de hele EU beperken.”

Dinsdag volgde YouTube door alle kanalen van RT en Sputnik te blokkeren en alle video’s van beide omroepen te verwijderen. Ook Twitter heeft aangekondigd zich aan de EU-wetgeving te zullen houden, zodra die wordt ingevoerd. Boven elke tweet van kanalen die ervan verdacht worden een rechtstreekse link met het Kremlin te hebben, prikte Twitter alvast een label dat vermeldt dat het om ‘Russia state-affiliated media’ of Russische staatsmedia gaat.

Controverse gaat langer terug

Russia Today en Sputnik lagen al lang voor de Russische invasie regelmatig onder vuur. Beide media worden rechtstreeks gefinancierd door de Russische overheid en worden daarom zeer sterk beïnvloed door het Kremlin. Daarom krijgen beide media het verwijt een propagandakanaal van Moskou te zijn. Zowel in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk als België kwamen de uitzendrechten van de kanalen nog voor het voorstel van de Europese Commissie ter discussie.

Op de Belgische televisie was RT enkel in Vlaanderen en Brussel te zien via Telenet. Maandag heeft Telenet, op vraag van de mediaregulator CRC, het kanaal alvast uit de ether gehaald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20