Bidens steunpakket van 1.900 miljard goedgekeurd in Huis van Afgevaardigden

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag het steunpakket van 1,9 biljoen dollar aan economische maatregelen van president Joe Biden tegen de coronacrisis goedgekeurd.

Na uren van debat werd het wetsontwerp goedgekeurd met een kleine meerderheid van 219 stemmen (allemaal Democraten) tegen 212 (waarvan twee Democratische). De Democratische Partij heeft een meerderheid in het Huis.

Republikeinse weerstand

De Republikeinen hekelden de maatregelen die volgens hen te veel kosten en te weinig efficiënt zijn. Het steunpakket wordt volgende week naar de Senaat gestuurd, waar de verhoging van het minimumloon uit het voorstel zal gehaald worden. President Biden wil het minimumloon optrekken tot 15 dollar per uur, tegen 2025.

In de Senaat hebben Democraten en Republikeinen elk 50 zitjes. Vicepresident Kamala Harris, die tegelijk voorzitter is van de Senaat, heeft bij een patstelling echter een doorslaggevende stem. De finale versie van de tekst keert dan terug naar het Huis, waar de Democraten stellen voldoende stemmen te hebben om het relanceplan definitief goed te keuren, met of zonder de verhoging van het minimumloon.

Race tegen de tijd

Biden wil met het steunpakket de economie aanzwengelen en miljoenen nieuwe jobs creëren. Er worden onder meer rechtstreekse betalingen aan privéhuishoudens, financieringsmaatregelen voor coronatests en de verdeling van vaccins en bijkomende hulp voor werklozen voorzien.

De president en de Democraten zetten in op een snelle goedkeuring. Op 14 maart loopt de verlengde werkloosheidssteun voor miljoenen Amerikanen af; tenzij Biden voor die datum zijn handtekening onder de wet kan zetten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20