Biden in Brussel: hoe ziet het schema van de Amerikaanse president eruit voor de komende dagen?

Joe Biden is vanaf vanavond in het land. Hij zal er onder meer de NAVO-top en de Europese Top bijwonen, alvorens af te zakken naar Polen. Maar hoe zit het schema van de president eruit van woensdag tot en met vrijdag?

Hoog bezoek in Brussel: vanavond omstreeks 21 uur landen twee identieke Boeing 747-200’s op de militaire luchthaven van Melsbroek. Aan boord van één van de twee bevindt zich de Amerikaanse president, Joe Biden himself. Met hem reizen de Amerikaanse ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken mee, Lloyd Austin en Antony Blinken, samen met een gigantisch konvooi aan beveiliging, medewerkers en Amerikaanse journalisten.

Woensdag, 14 uur

Omstreeks 14 uur stegen de Boeings op in de Joint Base Andrews, een Amerikaanse luchtmachtbasis in Maryland, enkele kilometers verwijderd van het Witte Huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. Zeven uur later, om 21 uur onze tijd, landt de president in Melsbroek, waar hij door premier Alexander De Croo (Open Vld) wordt verwelkomd.

Het konvooi van de president trekt daarop naar de Amerikaanse ambassade aan het Warandepark, waar Biden tijdens zijn verblijf zal overnachten. De rest van zijn gevolg zal vermoedelijke verblijven in The Hotel aan de Waterloolaan; bij het vorig bezoek van de Amerikaanse president aan Brussel reisden in zijn kielzog maar liefst 700 personen mee.

Donderdag

Donderdag begint de dag vroeg voor Biden: hij wordt ’s ochtends vroeg verwacht op het NAVO-hoofdkwartier in Evere. Tussen 8u en 9u30 worden de leiders van de NAVO-lidstaten er verwacht, rond 10 uur opent NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg de spoedvergadering, die hij op 15 maart zelf samenriep. Het verwachte einde is rond 13u, om 13u15 geeft Stoltenberg een persconferentie.

Nadien vertrekt het konvooi richting de Europese wijk, waar Biden de Europese top zal bijwonen in het Europagebouw, waar de Europese Raad resideert. Nadien volgt ook nog een ontmoeting tussen de leiders van de G7, de zeven grootste economieën wereldwijd. Biden deelde, bij monde van Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki, mee dat hij het belangrijk vond face-to-face aanwezig te zijn, omdat hij gelooft dat dit soort diplomatie een verschil kan maken.

Vrijdag

Vrijdagochtend staat er niets op de agenda van de president, omstreeks 12u ’s middags wordt hij wel terug verwacht op de luchthaven van Melsbroek. Het Amerikaans konvooi trekt naar Polen, waar Biden zijn Poolse ambtsgenoot Andrzej Duda ontmoet. Beide staatshoofden zullen praten over de humanitaire crisis, veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne. De speculaties dat Biden zelf naar Oekraïne trekt, wordt ontkend door Psaki.

Veiligheidsmaatregelen

Het bezoek van de Amerikaanse president, wereldwijd toch één van de belangrijkste leiders, brengt een enorme organisatie aan veiligheidsmaatregelen met zich mee. Zo vliegt het Amerikaans konvooi met twee identieke Boeing 747’s, in exact welk toestel de president vliegt wordt niet meegedeeld. Het konvooi op de baan bestaat uit zo’n 50 wagens, waaronder alweer twee identieke Cadillac One’s, bijgenaamd ‘The Beast’. In één van de twee wagens rijdt de president, de Cadillacs zelf zijn gepantserd en kunnen vuurwapens, raketten en zelfs chemische aanvallen weerstaan.

Voor het bezoek worden ook verschillende veiligheidszones ingesteld, rond de Amerikaanse ambassade, het NAVO-Hoofdkwartier en de Europese wijk. Daar zal het verkeer worden omgeleid en wordt een verkeersverbod ingesteld voor auto’s, motorfietsen, fietsen en zelfs elektrische steps.

Voorafgaand aan het bezoek wordt het traject van het konvooi en de volledige Brusselse binnenstad aan een grondige inspectie onderworpen. Ook de Brusselse riolering wordt gecontroleerd en verschillende vuilnisbakken en riooldeksels worden verzegeld. Bij Bidens vorige bezoek werden in de buurt van The Hotel horeca-uitbaters gevraagd hun terrassen te sluiten, in de winkels werden klanten begeleid door de politie.

Tijdens het bezoek zullen alle straten waar het konvooi passeert worden afgesloten door Belgische politiediensten. Ook de versnippering van onze politiediensten (Federale politie, lokale politie Brussel,…) wordt door de Amerikanen als een veiligheidsrisico gezien, waardoor er een ‘gold commander’ wordt aangesteld, die de volledige politie-operatie zal coördineren. Naar verluidt worden zo’n 2000 agenten in de hoofdstad ingezet, waaronder scherpschutters en hondenbrigades. (mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.