Biden duidt voormalige baas van farmawaakhond aan als nieuwe vaccin-tsaar

David Kessler, die onder voormalig president Bill Clinton de farmawaakhond FDA leidde, neemt het over van de Marokkaans-Belgische Moncef Slaoui als baas van de vaccinoperatie Warp Speed.

President-elect Joe Biden heeft de beslissing nog niet formeel bekendgemaakt, maar de Amerikaanse farmawebsite Stat kon het nieuws vernemen van bronnen in de administratie van Biden.

Kessler vervangt Moncef Slaoui, die sinds mei aan het hoofd stond van Operation Warp Speed en er mee voor zorgde dat veel coronavaccins in zo’n korte tijd konden klaar geraken. Slaoui, die van Marokkaanse afkomst is, woonde 30 jaar in Brussel.

Geen ervaring met vaccins

Kessler is een ietwat controversiële keuze omdat hij al 20 jaar niet meer voor de overheid heeft gewerkt en helemaal geen ervaring heeft met vaccins, in tegenstelling tot Slaoui die bijna zijn hele professionele leven werkte als vaccinmaker voor de farmagigant GSK. Sinds hij in 1990 afzwaaide bij de FDA, werkt hij als decaan van twee medische universiteiten en doet hij vooral onderzoek naar voeding.

De New Yorkse kinderarts zal zijn werk hebben, want hoewel Operation Warp Speed een aardverschuiving heeft gerealiseerd in het aantal ontwikkelde coronavaccins, is het doel van 20 miljoen gevaccineerden voor het einde van vorig jaar niet gehaald. Op dit moment zijn er ongeveer 6 miljoen mensen gevaccineerd in de VS.

Biden liet al weten dat hij de ambitie heeft om 100 miljoen mensen te vaccineren in zijn eerste 100 dagen. ‘Dat is ambitieus, maar wel mogelijk’, klinkt het bij zijn adviseurs.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20