Beurzen zijn oorlog in Oekraïne al te boven gekomen, maar de toekomst oogt zeker nog niet rooskleurig

Het ziet ernaar uit dat de vredesgesprekken tussen Rusland en Oekraïne deze keer iets hebben opgeleverd. De Russen beloven om de militaire activiteit rond Kiev en Tsjernihiv drastisch terug te schroeven. Dat nieuws wordt alvast op gejuich onthaald door de beleggers. Toch lonken er mogelijk donkere wolken aan de horizon.

Na twee weken zaten de Russische en Oekraïense onderhandelaars opnieuw samen aan tafel om een vredesakkoord te bespreken. Na afloop van het gesprek, waar de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan de rol van bemiddelaar op zich had genomen, hebben de twee partijen een belangrijke stap gezet richting een akkoord.

Rusland wil zijn militaire activiteit rond Kiev en Tsjernihiv drastisch terugschroeven. Oekraïne belooft op zijn beurt dat het voor een neutrale status gaat. Dat zou inhouden dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO, zoals Rusland eist, en geen buitenlandse militaire basissen toelaat op zijn grondgebied.

Beleggers reageren enthousiast

De Europese beurzen schoten in aanloop naar dat gesprek al stevig de hoogte in. De Bel20 heeft de handelsdag 1,6 procent in het groen afgesloten en de Eurostoxx50 schoot 2,95 procent hoger. Ook de Amerikaanse indexen noteren op het moment van dit schrijven in de plus.

Voornamelijk de banken lijken te profiteren van het beleggersoptimisme. Het aandeel van de Nederlandse grootbank ING heeft de handelsdag bijvoorbeeld 8,1 procent in de plus afgesloten. De Europese financiële instellingen hebben het sinds de start van de oorlog in Oekraïne zwaar te verduren gekregen. Veel banken zijn immers blootgesteld aan Rusland en Oekraïne, zij het doorgaans in beperkte mate.

Hoe dan ook hebben de beurzen het verlies dat ze hebben geleden bij de start van de oorlog al volledig weggewerkt. De Bel20 noteert bijvoorbeeld 5,6 procent hoger dan op 23 februari, de dag voor de Russische aanval op Oekraïne. Bij de Eurostoxx50 blijft de winst sindsdien beperkt tot 0,7 procent.

Bloedbad op de obligatiemarkten

Beleggers lijken weliswaar verblind te worden door de eerste positieve berichten over het conflict in Oekraïne. Analisten merken op dat er een bloedbad aan de gang is op de obligatiemarkten. Door de stijgende rente – de Belgische tienjaarsrente heeft intussen de kaap van 1 procent gerond – daalt de waarde van de obligaties.

Dat is ook in de Verenigde Staten aan de gang. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan was er zelfs even sprake van een omgekeerde rentecurve. Dat is het geval wanneer de rente op kortlopend schuldpapier hoger ligt dan die op langlopend schuldpapier. Maandag had de rente op schatkistpapier met een looptijd van vijf jaar die van staatsobligaties op dertig jaar overschreden. Dat was de eerste keer sinds 2006.

Dat wijst er doorgaans op dat een recessie in de maak is. Al is er volgens sommige analisten nog geen reden tot paniek. De Amerikaanse bank JP Morgan merkte begin deze week op dat slechts een deel van de rentecurve omgekeerd is.

Omgekeerde rentecurve leidt niet altijd tot een recessie

Philip Marey, marktanalist bij Rabobank, benadrukte maandag dan weer dat een omgekeerde rentecurve niet altijd tot een recessie leidt. Daarenboven is volgens een onderzoek van de bank de spread tussen schatkistpapier op 1 en 10 jaars de beste voorspeller. “Deze is op dit moment nog positief”, zei hij aan ABM Financial News. “Maar ik denk wel dat we ook hier een inversie gaan zien later dit jaar als de Fed zo agressief de rente gaat verhogen als voorzitter Powell lijkt te suggereren.” De Amerikaanse centrale bank geeft de voorkeur aan het verschil tussen de rente op 10 jaar en de rente op 3 maanden.

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, sluit een recessie de komende maanden zeker niet uit. “De druk op de grondstoffenmarkten blijft allicht nog geruime tijd aanhouden, en een verdere escalatie waarbij de aanvoer van Russisch olie en gas volledig stilvalt, is zeker niet uit te sluiten”, schreef hij vorige week in een analyse voor onze site. “Volgens een panel van internationale economen (via het IGM forum) zou een recessie in de eurozone in zo’n scenario onafwendbaar zijn. Maar ook zonder zo’n escalatie is er een realistische kans dat de eurozone, en ook België, de komende maanden in recessie belandt.”

(lb)

Meer