Beursnieuwkomer Hyloris: nauwelijks omzet, maar massale belangstelling bij beleggers

Het Luikse farmabedrijf Hyloris draait een jaaromzet van amper 91.000 euro, heeft minder dan 10 personeelsleden, maar mikt toch op een beursgang van minstens 50 miljoen euro. Hoe kan dat? De eerste Brusselse beursintroductie van het jaar in acht vragen en antwoorden.

De spanning stijgt bij Hyloris, want het beursdebuut van het Luikse farmabedrijf komt met rasse schreden dichterbij. Ten laatste donderdagnamiddag, en mogelijk vroeger, sluit het bedrijf de inschrijvingsperiode voor particuliere beleggers af. Vrijdag wordt ook de geldophaling bij institutionele beleggers afgerond. Volgende week maandag verschijnt Hyloris dan normaal gezien voor het eerst op de Brusselse beurstabellen.

1. Wat doet Hyloris?

Hyloris ontwikkelt geneesmiddelen op basis van moleculen of medicijnen waarvan de veiligheid en werkzaamheid al bewezen is. Het gaat bijvoorbeeld om een combinatie van paracetamol en ibuprofen, die Hyloris in markt wil zetten als nieuwe pijnstiller. Of om een middel tegen hartritmestoornis, waarvoor het bedrijf een breder toepassingveld ambieert.

De opportunistische aanpak versnelt de goedkeuringsprocedure bij de belangrijke Amerikaanse toezichthouder FDA (Food & Drug Administration). ‘Onze strategie verkort de ontwikkelingstermijn en vermindert de kosten tegenover een klassiek goedkeuringstraject’, zegt de onderneming.

2. Hoe groot is het bedrijf?

Eigenlijk moet het allemaal nog beginnen. Het bedrijf met hoofdzetel in Luik, opgericht in 2012, telt slechts 9,9 voltijdse medewerkers, en dat is nog inclusief freelance consultants. De omzet wordt nog niet in miljoenen, maar in tienduizenden euro’s uitgedrukt. Het bedrijf haalde een omzet van 91.000 euro in 2019 en 63.000 euro in het eerste kwartaal van dit jaar.

3. Wie zit erachter?

De huidige meerderheidsaandeelhouders zijn de stichters Stijn Van Rompay en Thomas Jacobsen. Van Rompay is een naam als een klok in het farmawereldje. Stijn (44) is de zoon van Leon Van Rompay (70), destijds de grondlegger van het bedrijf Docpharma, een specialist in generische geneesmiddelen. Leon Van Rompay is ook deze keer mee aan boord, als lid van de raad van bestuur.

Stijn Van Rompay trekt met zijn bedrijf Hyloris naar de beurs.

4. Waar staat de naam voor?

Hyloris staat voor ‘high yield, lower risk’ of ‘hoog rendement, lager risico’. Dat moet beleggers als muziek in de oren klinken. ‘Onze naam slaat alleen op het regelgevingstraject voor productgoedkeuring waar we ons op focussen en heeft geenszins betrekking op een belegging in de aandelen-Hyloris’, beklemtoont het bedrijf.

5. Hoeveel wil het bedrijf ophalen?

Hyloris wil minstens 50 miljoen euro ophalen, door 5 miljoen aandelen aan te bieden aan een prijs tussen 10 en 11,5 euro. Bij grote belangstelling kunnen er extra aandelen aangeboden worden, waardoor het totale bedrag kan stijgen tot circa 74 miljoen euro.

Het zou betekenen dat het hele bedrijf, in het midden van de prijsvork, gewaardeerd wordt op 267 tot 284 miljoen euro. Dat is meteen het beste bewijs dat een beurswaardering niet afhangt van de huidige, nog zeer beperkte omzet, maar van de verwachtingen over de toekomst.

Volgens de eerste indicaties is de belangstelling groot. Amper een dag na de start van het aanbod kondigde Hyloris aan dat het basisaanbod van 5 miljoen aandelen al volledig gedekt is, wat erop wijst dat de vraag groter is dan het aanbod.

6. Welke bekende investeerders steunen het project?

De beursintroductie krijgt extra kleur omdat een resem bekende Belgische ondernemers eerder al miljoenen euro’s pompten in Hyloris en zich ook deze keer engageren door met grote sommen over de brug te komen. De belangrijkste investeerders:

  • Bart Versluys, de bekende Oostendse bouwondernemer
  • Noshaq, de Luikse investeringsmaatschappij die vooral bekend is onder zijn oude naam Meusinvest
  • Jos Sluys, die zich sinds de verkoop van zijn IT-bedrijf Arinso vooral manifesteert als investeerder
  • Jean-Claude Marian, de stichter van woonzorgreus Orpea
  • De families Noël en Jolly, die recentelijk ook in Econopolis stapten
  • Dirk Van Praag, in een ver verleden topman van elektroketen Hugo Van Praag
  • Christian Dumolin, sinds de verkoop van zijn dakpannenbedrijf Koramic een van de grootste investeerders in ons land

7. Wat zijn de risico’s voor de kleine belegger?

Het prospectus van het bedrijf zelf vermeldt onder meer de volgende risico’s:

  • Het bedrijf heeft nog geen substantiële inkomsten gegenereerd. Verscheidene financiële graadmeters, zoals het operationeel resultaat of het eigen vermogen staan daardoor in het rood.
  • Het businessmodel hangt vooral af van productkandidaten in een vroege fase, die nog niet alle nodige erkenningen hebben.
  • Zelfs bij goedkeuring is het niet zeker dat de medicijnen een commercieel succes worden.

Wat bij sommige waarnemers ook de wenkbrauwen doet fronsen, is dat de financieel directeur (CFO) van Hyloris Patrick Jeanmart vorige week opstapte, terwijl een beurslancering doorgaans een unieke mijlpaal is in de carrière van een financieel directeur. Volgens Hyloris gaat het om een vertrek ‘in onderling overleg om persoonlijke redenen’.

8. Waarom is de beursgang zo belangrijk?

Hoewel het in financieel opzicht om een eerder kleine beursintroductie gaat, heeft de beursgang een niet te onderschatten symbolisch belang. Niet alleen vindt de financiële operatie plaats in coronatijden, het gaat ook om de eerste beursintroductie op Euronext Brussel dit jaar. De Brusselse beurs smacht al langer naar vers bloed.

Meer