Beursindexen wereldwijd likken hun wonden nu coronavirus vleugels uitslaat

De aandelenmarkten wereldwijd kleuren donkerrood door de snelle verspreiding van het coronavirus, of covid-19 zoals het officieel heet, buiten China. De vrees voor blijvende macro-economische schade groeit.

Door een wereldwijde uitverkoop tijdens de sluiting, opende de toonaangevende Japanse Nikkei-index dinsdag met een daling van meer dan 4 procent. Chinese financiële markten openden ook met een daling, zij het minder uitgesproken.

Aandelen nemen een duik

De composietindex van Shanghai verloor 1,62 procent, en de Hang Seng van Hong Kong verloor 0,37 procent.

Globale markten zakten maandag in mekaar, nadat tijdens het weekend bleek dat er verschillende nieuwe broeihaarden van covid-19 ontstonden buiten China.

Op Wall Street had de Dow Jones zijn slechtste sessie in meer dan twee jaar met een daling van 3,56 procent. De Nasdaq sloot af met een verlies van 3,71 procent en S&P 500 met 3,35 procent.

De Europese beurzen bleven niet gespaard sloten maandag af met verliezen tussen drie en vijf procent. De beurs van Parijs tuimelde 3,94 procent naar beneden en die van Londen met 3,34 procent. Ook de Brusselse beursindex Bel20 ging zwaar onderuit en eindigde de handelsdag met bijna 4 procent verlies. De Borsa Italiana, gebaseerd in Milaan, dook de diepte in met bijna zes procent verlies. In die regio werd dit weekend de eerste belangrijke Europese broeihaard vastgesteld.

Het waren vooral energieaandelen die de markten naar beneden trokken, aangedreven door de dalende olieprijs. Ook technologieaandelen deden het zeer slecht omdat de uitbraak de toeleveringsketen van microchips zou verstoren.

Beleggers vluchtten gisteren naar veilige havens, zoals goud en staatsobligaties. De goudprijs bereikte gisteren met 1679 dollar per ounce haar hoogste piek in zeven jaar. Dinsdagochtend was de prijs licht gedaald op 1655 per ounce.

Ernstige uitbraken op verschillende continenten

De ‘rode maandag’ op de markten kwam er doordat het virus zich wereldwijd verspreidde. Italië heeft in het weekend in ten minste 10 steden een quarantaine opgelegd. Tijdens slechts enkele dagen ontwikkelde zich daar de grootste uitbraak buiten Azië over het weekend, met 229 bevestigde infecties en zes doden.

Zuid-Korea is de grootste infectiehaard buiten China. Het aantal infecties komt daar op 833. De regering heeft er 7.000 militaire troepen onder quarantaine geplaatst nadat 11 van hen positief testten op het virus.

De Iraanse overheid beweert dat er 12 doden zijn gevallen in het land, en 61 bevestigde gevallen van covid-19. Sommige bronnen, waaronder persagentschap AP beweren dat er in februari al meer dan 50 Iraniërs bezweken zijn aan het virus.

Ondanks de uitbraak in Italië zijn er in de EU geen plannen waren om het vrij verkeer van personen in het Schengengebied op te schorten.

‘We moeten deze situatie uiterst ernstig nemen, maar we mogen niet toegeven aan paniek of aan desinformatie’, aldus Stella Kyriakides, de EU-commissaris voor Gezondheid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20