Beurs zal nog minstens drie tot vier jaar op Starlink moeten wachten

Het satellietbedrijf Starlink, onderdeel van het ruimtevaartconcern SpaceX, zal de eerstvolgende drie tot vier jaar geen notering aan de beurs nastreven. Dat heeft Elon Musk, topman van SpaceX, tijdens een presentatie voor medewerkers van het concern, benadrukt. Musk had ook eerder al van eenzelfde deadline gewag gemaakt.

Bij een aantal investeerders heerst een duidelijke interesse voor de beursgang van Starlink, dat in de ruimte een netwerk van satellieten voor internetcommunicatie uitbouwt. Maar Musk benadrukt dat de tijd voor een dergelijke operatie nog niet rijp is. 

Voorspelbaarheid

“Vooraleer aan een beursgang te denken, moet Starlink zich in een stabiele situatie bevinden”, benadrukte Musk tijdens de presentatie. “Daarbij moet ook van een goede voorspelbaarheid gewag kunnen worden gemaakt.”

“Wanneer die voorwaarden echter zijn voldaan, lijkt een afsplitsing van Starlink als beursgenoteerd bedrijf een logische stap.” Ook het moederbedrijf SpaceX heeft nog altijd geen beursnotering. Tesla, de andere grote onderneming uit het imperium van Elon Musk, nam twaalf jaar geleden een notering aan de beurs.

Musk maakte eerder al gewag van een mogelijke beursintroductie van Starlink. Hij bracht die mogelijkheid drie jaar geleden in een e-mail aan medewerkers van SpaceX immers al een eerste keer te berde.

Ook toen beklemtoonde hij dat een beursgang van Starlink mogelijk nog drie tot vier jaar op zich zou kunnen laten wachten. In een nieuwe boodschap vorig jaar nam Musk van die deadline echter opnieuw afstand.

Cruciaal

SpaceX beschouwt Starlink als een cruciale activiteit voor zijn doelstellingen op lange termijn. Musk wees er daarbij al op dat de inkomsten die door Starlink worden gegenereerd, door SpaceX voor de ontwikkeling van zijn nieuwe ruimteschip Starship zullen worden gebruikt.

Starship moet het mogelijk maken om bemande missies naar de planeet Mars, met de uitbouw van kolonies, op het getouw te zetten en andere ambitieuze programma’s in de exploratie van de ruimte te realiseren.

Die afhankelijkheid is volgens analisten echter wederzijds. “Starship is op zijn beurt van vitaal belang voor de toekomst van Starlink”, stippen zij aan. “De volgende categorie satellieten die door Starlink in de ruimte zullen worden gebracht, zullen veel groter en zwaarder zijn dan de huidige generatie.”

Musk gaf al aan dat Starship het enige ruimteschip zal zijn dat in staat zal zijn om deze satellieten in een baan rond te aarde te brengen.

Starlink heeft tot nu toe al meer dan 2.600 satellieten gelanceerd. Het netwerk levert breedbanddiensten aan meer dan 400.000 abonnees over de hele wereld. Het is echter de bedoeling om Starlink nog sterk te laten groeien. De volgende generatie van het netwerk zou immers uit ongeveer 30.000 satellieten kunnen bestaan.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20