Bestuurslid ECB: “We kunnen niet met zekerheid zeggen dat de rente een piek heeft bereikt”

Nadat de Europese Centrale Bank (ECB) in september de rente heeft verhoogd tot een recordniveau drukte ze op de jongste bijeenkomst de pauzeknop in. Veel beleggers zijn ervan overtuigd dat de rente een piek heeft bereikt, maar dat is ver van zeker. Joachim Nagel, voorzitter van de Deutsche Bundesbank, sluit meer renteverhogingen niet uit.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB heeft in de zomer van 2022 voor de eerste keer de rente opgetrokken, na ruim een decennium van een soepel geldbeleid. Sindsdien is de depositorente met een verpletterende 450 basispunten gestegen tot 4 procent.

In het nieuws: Nagel zei tijdens een toespraak in Frankfurt dat er nog geen duidelijke signalen zijn dat de rente een piek heeft bereikt. "Hoelang die op een hoog niveau zal blijven is onduidelijk, maar er zal hoogstwaarschijnlijk niet snel een einde aan komen", zei hij.

  • De inflatie is de voorbije maanden gezakt, maar bedraagt nog steeds 2,9 procent. Dat is bijna een procentpunt meer dan de doelstelling van de ECB. Daarenboven bestaat de kans dat het inflatiecijfer de komende periode op
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer