Bernie Sanders wil niet dat Jeff Bezos overheidsgeld krijgt voor bouw maanlander

De voorwaarden die worden gekoppeld aan de toekenning van budgetten die het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA voor de bouw van een tweede maanlander heeft voorzien, moeten worden aangepast. Dat heeft de Amerikaanse senator Bernie Sanders, vertegenwoordiger van de Democratische Partij, gezegd.

De oproep moet volgens een aantal partijen worden gezien als een poging van de politicus om te vermijden dat de bouw van de maanlander zou kunnen worden toegewezen aan het bedrijf Blue Origin van miljardair Jeff Bezos. Sanders is een fel criticus van Bezos, vooral bekend als oprichter van het concern Amazon.

Backup

De NASA wil een bedrag van 10 miljard dollar toewijzen voor de bouw van een tweede maanlander tegen het midden van dit decennium. De eerste maanlander zal door het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk worden geleverd. Ook Blue Origin had aan die aanbesteding deelgenomen, maar was uiteindelijk niet weerhouden. 

Daarna volgden echter oproepen om nog een tweede maanlander te laten bouwen. “Op die manier zou de commerciële concurrentie worden gestimuleerd en zou bovendien kunnen garanderen dat de NASA een backup achter de hand heeft indien er iets met het ontwerp van SpaceX verkeerd zou lopen”, luidde het daarbij.

Blue Origin, dat vergeefs tegen de toekenning van het eerste project aan SpaceX had geprotesteerd, zou door de nieuwe aanbesteding alsnog de kans krijgen aan de bemande ruimtevaart naar de maan deel te nemen. Ook grote Amerikaanse defensiebedrijven zoals Lockheed Martin en Northrop Grumman zouden overwegen om met een ontwerp aan de tweede aanbesteding deel te nemen.

Ruimtehobby

De aanbesteding voor de maanlander maakt deel uit van een budget van 52 miljard dollar die de Amerikaanse regering heeft gereserveerd voor technische ontwikkelingen die het Amerikaanse concurrentievermogen en wetenschappelijk onderzoek zouden moeten helpen stimuleren.

Bernie Sanders is echter van mening dat bedrijven van Jeff Bezos niet in aanmerking voor steun van de overheid zouden mogen komen.

Sanders hekelde eerder al de inspanningen die Bezos deed om een vakbondswerking binnen Amazon tegen te houden. “Met een dergelijke houding mag Bezos niet in aanmerking komen om overheidssubsidies voor zijn ruimtehobby te verkrijgen”, voerde de politicus al aan.

Sanders heeft de Amerikaanse president Joe Biden opgeroepen een wet uit te vaardigen waardoor federale contracten met Amazon verboden zouden worden tot het bedrijf zijn houding tegenover vakbondsactiviteiten heeft bijgestuurd.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20