Amazon wil met censuur werken in nieuwe interne app om te vermijden dat de werknemers klagen

Amazon komt regelmatig onder vuur te liggen omwille van de arbeidsomstandigheden in onder meer de depots, voornamelijk in de Verenigde Staten. Nu krijgt het e-commercebedrijf opnieuw de wind van voren. Amazon zou bepaalde termen uit een nieuwe interne berichtenapp willen weren. Zo zouden de werknemers binnenkort niets meer mogen zeggen over onder meer de arbeidsvoorwaarden, lonen of de oprichting van een vakbond.

Amazon werkt aan een nieuwe interne berichtenapp. Werknemers zullen bepaalde begrippen niet kunnen gebruiken in die applicatie. Vanzelfsprekend zal het bedrijf ongepaste zaken uit de app weren. Maar daar houdt het niet bij op. Volgens interne documenten die The Intercept in handen kreeg, zou de e-commerce-gigant ook woorden filteren die betrekking hebben op de arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf of termen die verband houden met de organisatie van een vakbond.

De filter in de applicatie zou automatisch berichten blokkeren of markeren die woorden bevatten zoals: vakbond, dwangarbeid, grief, leefbaar loon, maar ook toilet. In het geval van het laatste begrip probeert Amazon waarschijnlijk te voorkomen dat werknemers onthullen dat zij opnieuw gedwongen worden in een fles te plassen omdat er geen pauze is om naar het toilet te gaan.

Een goed voorbereid project

De applicatie is sinds november 2021 in ontwikkeling en maakt deel uit van het “gamification”-programma dat in verschillende Amerikaanse Amazon-centra is ingevoerd. Het bedrijf heeft in feite een systeem van werkwaardering opgezet om de productiviteit van zijn werknemers te verhogen. Via de app zullen werknemers hun prestaties met elkaar kunnen delen.

Volgens een bron van The Intercept, werd de kwestie van de “duistere kant van sociale media” ter sprake gebracht tijdens een vergadering met leidinggevenden van het bedrijf. De discussie resulteerde in een lijst van verboden woorden die, naast de bovengenoemde termen, ook de termen meester, oneerlijk, slaaf, ethiek, diversiteit, loonsverhoging en billijkheid omvatte. Een verdraaide manier om niet in te gaan op de zorgen van de werknemers.

Een woordvoerder reageerde snel op deze onthullingen en zei in een verklaring aan The Verge: “Onze teams denken altijd aan nieuwe manieren om werknemers te helpen met elkaar in contact te komen. Dit specifieke programma is nog niet goedgekeurd en kan nog ingrijpend worden gewijzigd of helemaal nooit worden gelanceerd. Als het ooit van start gaat, is het niet te verwachten dat de meeste van de door jullie geciteerde woorden zullen worden uitgefilterd. We zouden enkel beledigende of intimiderende woorden wegfilteren.” Het valt nog te bezien of dit daadwerkelijk het geval zal zijn.

(ns, am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20