Bernie Sanders wil belasting van 60 procent op geld dat 467 miljardairs sinds begin coronacrisis verdienden

De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft samen met nog twee senatoren een wetsvoorstel ingediend dat 467 Amerikaanse miljardairs (de 0,001 procent rijkste Amerikanen) een eenmalige belasting van 60 procent wil opleggen. De belasting zou worden berekend op de vermogenswinsten die ze maakten sinds het begin van de coronacrisis.

Met het geld dat daarmee wordt opgehaald wil het trio één jaar lang de uitgaven voor gezondheidszorg van alle Amerikanen te betalen.

Een eerste berekening leert dat de maatregel vandaag 731 miljard dollar zou opleveren. Maar de belasting zou wel worden geheven op de inkomsten tot en met 31 december van dit jaar. Het bedrag kan dus verder oplopen, maar kan ook dalen.

De pandemie heeft vooral techbedrijven als Apple, Google, Facebook en Amazon grote winsten opgeleverd. Maar ook bedrijven als Walmart en een reeks Amerikaanse banken deden gouden zaken.

Sanders berekende wat de belasting de miljardairs in een eerste tijd zou kosten:

  • Elon Musk (Tesla en SpaceX): 27,5 miljard dollar
  • Mark Zuckerberg (Facebook): 22,8 miljard dollar
  • Famile Walton (Walmart): 12,9 miljard dollar

Het gaat om voorlopige bedragen. Die kunnen stijgen (of dalen) naarmate het effect van de pandemie op de rijkdom van de betrokken miljardairs in de rest van het jaar.

‘We kunnen blijven toestaan dat de rijken veel rijker worden, terwijl alle anderen steeds armer worden. Of we kunnen de winsten die een handvol miljardairs tijdens de pandemie hebben gemaakt, belasten om de gezondheid en het welzijn van tientallen miljoenen Amerikanen te verbeteren’, schrijven de drie senatoren. Nog volgens de drie speelden ruim 5,4 miljoen Amerikanen sinds maart hun ziekteverzekering kwijt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20