Bernie Sanders lanceert plan van 1.500 miljard dollar voor gratis kinderopvang

Democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders lanceert een allesomvattend kinderopvangplan voor alle Amerikanen. Dat zou 1,5 biljoen dollar kosten, gespreid over tien jaar.

Na de geslaagde voorverkiezingen in de staten Nevada, New Hampshire en Iowa, schakelt Bernie Sanders een tandje horen in de strijd om de Democratische nominatie. De zelfverklaarde democratische socialist pakt uit met een breed plan waarbij kinderen tot drie jaar gratis opvang en voorbereidend onderwijs krijgen.

‘Het huidige systeem voor kinderopvang in de Verenigde Staten is een internationale schande’, stelt Sanders in een persbericht. ‘We weten nochtans dat de eerste vier levensjaren van een kind de belangrijkste jaren van menselijke ontwikkeling zijn. Het is dus onredelijk dat het rijkste land ter wereld niet investeert in voorschools onderwijs.’

0,1 procent rijksten belasten

De plannen kosten over tien jaar zo’n 1,5 biljoen dollar. Waar Sanders dat geld zal halen? Bij de rijken, zoals het een socialist betaamt. ‘Door de extreme weelde van de rijkste 0,1 procent te belasten, kunnen we de komende tien jaar gratis, universele en kwaliteitsvolle kinderopvang garanderen voor iedereen’, gaat de senator verder.

Sanders staat overigens niet alleen met sociale plannen. Joe Biden toonde zich bijvoorbeeld een voorstander van een universele kleuterschool voor drie- en vierjarigen. Pete Buttigieg plaatste een investering van 700 miljard dollar in het vooruitzicht. En Elizabeth Warren tapt dan weer uit hetzelfde vaatje als Sanders, want zij zou ook een vermogensbelasting gebruiken om voorschools onderwijs te subsidiëren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20