Wie is Bernard Arnault, de man die Musk de titel van ‘rijkste mens op aarde’ ontneemt?

Wie is Bernard Arnault, de man die Musk de titel van ‘rijkste mens op aarde’ ontneemt?
Bernard Arnault – Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images

Elon Musk is niet langer de rijkste persoon ter wereld. De aandachtszieke baas van SpaceX, Twitter, Tesla e.a. is ingehaald door zijn antipode, de discrete Franse LVMH-miljardair Bernard Arnault. 

Waarom is dit belangrijk?

Nooit eerder heeft een Europeaan, laat staan een Fransman, de titel van rijkste mens op aarde kunnen claimen.

In het nieuws: Elon Musk moet de titel van rijkste mens ter wereld inleveren. Musks rijkdom is gehalveerd ten opzichte van zijn piek van 340 miljard dollar. Deels door zijn aankoop van Twitter en de daling van de waarde van Tesla. Het elektrischewagenmerk is nu 60 procent minder waard dan bij het begin van dit jaar.

  • Nieuw op nummer één is Bernard Arnault, de 73-jarige CEO en mede-eigenaar van het luxeconcern LVMH, dat naast Louis Vuitton en Moët & Hennessy ook luxemerken als Givenchy, Sephora, Christian Dior en Veuve Clicquot in portefeuille heeft.
  • Volgens de Bloomberg Billionaires Index zit Arnault nu op een geschat fortuin van 172 miljard dollar. Musk raakt niet verder dan 161 miljard dollar.

Wie is Bernard Arnault?

  • Deze ondertussen 73-jarige Fransman groeide op in het Noord-Franse Roubaix, waar hij na zijn studies een tijd in een ingenieursbedrijf werkte en zich daar al liet opvallen door zijn ondernemersvaardigheden.
  • In 1984 neemt hij na een verblijf in de VS in Frankrijk het failliete textielbedrijf Boussac Saint-Frères over. Dochteronderneming van dat bedrijf is een parel: het modebedrijf Christian Dior.
  • Na een herstructurering neemt Arnault in 1987 een meerderheidsbelang in LVMH, dat bestond uit de bekende tassenmaker Louis Vuitton en drankenspecialist Moët Hennessy.

Arnault, de visionair

  • Arnault toont zich vooral een visionair, die al in 1992 naar China trekt om er een eerste filiaal te openen.
  • Bewijs van deze vooruitziendheid is ook zijn liefde voor ambitieuze ontwerpers die naam willen maken: denk aan Marc Jacobs bij Louis Vuitton en de Belg Raf Simons bij Christian Dior. Jonge ontwerpers die erin slaagden traditionele merken te vernieuwen, waardoor ze relevant bleven voor jonge consumenten.
  • Hoewel Arnault eerder dit jaar de statuten van zijn conglomeraat liet wijzigen zodat hij de baas kon blijven tot zijn 80ste, denkt hij ook aan de volgende generatie. Vorige zomer verdeelde hij de controle over de familiale holding Agache, die via de tussenvennootschap Christian Dior het familiale belang in LVMH aanhoudt, in vijf gelijke delen: elk van zijn vijf kinderen (uit twee huwelijken) zal precies 20 procent inspraak hebben.

LVMH, 5.500 winkels en 75 luxemerken

  • Vandaag telt zijn conglomeraat ruim 5.500 winkels en 75 luxemerken in diverse sectoren als champagne, wijn, horloges en juwelen. Arnault en zijn familie bezitten ongeveer 48 procent van de aandelen in het bedrijf, met 64 procent van de stemrechten.
  • LVMH is een geldmachine: COVID, de oorlog in Oekraïne, de economische stilstand in China… niets lijkt de drang naar luxegoederen te kunnen stoppen, want in de eerste negen maanden van 2022 zette LVMH meer dan 56 miljard euro om – een stijging van 28 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Opvallend: In tegenstelling tot Elon Musk, die geen dag uit de actualiteit kan blijven, zoekt Arnault zelden de schijnwerpers op. In oktober verkocht LVMH zijn privéjet. Omdat het door een Twitteraccount dat de vliegtuigen van miljardairs volgde, aan de schandpaal werd genageld.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.