Benetton en Blackstone lanceren overnamebod op Atlantia; initiatief bewijst interesse investeerders in infrastructuur

De Italiaanse familie Benetton en de Amerikaanse investeerder Blackstone hebben een overnamebod gelanceerd op het Italiaanse concern Atlantia, gespecialiseerd in de bouw en het beheer van luchthavens en snelwegen. Met het voorstel is een bedrag gemoeid van 12 miljard euro. Het bod onderstreept volgens analisten de sterke aantrekkingskracht die de infrastructuursector momenteel op investeerders uitoefent.

Atlantia zou na de overname van Activision Blizzard door Microsoft ook het grootste fusiedossier worden dat tot nu toe dit jaar wereldwijd is afgerond. De waarde van Atlantia wordt geraamd op 48 miljard euro, tegenover bijna 64 miljard euro voor Activision Blizzard.

Instorting

Het bod luidt ook een nieuwe fase in voor Atlantia, dat zijn binnenlandse snelwegdivisie van de hand doet om een einde te maken aan een politiek geschil dat vier jaar geleden oprees na de instorting van een snelwegbrug in Genua, waarbij 43 mensen om het leven kwamen.

“Het bod maakt duidelijk dat investeerders in de huidige inflatoire omstandigheden een grote interesse in infrastructuur tonen”, merkt Wylie Fernyhough, analist bij PitchBook, op. Waarnemers achten een eventueel tegenbod op dit ogenblik onwaarschijnlijk.

Benetton had recent aangegeven gesprekken met Blackstone over Atlantia te zijn gestart. De Italiaanse familie had eerder voorstellen van de investeerders Global Infrastructure Partners en Brookfield voor een mogelijke overname van Atlantia, waarbij de binnenlandse snelwegconcessies aan het Spaanse bouwconcern ACS Group zouden worden overgedragen, afgewezen.

Door de overname zou Atlantia van de beurs worden gehaald. Dat betekent de start van een nieuw hoofdstuk voor het bedrijf, dat door een dreigend verlies van zijn snelwegconcessies zijn voortbestaan in het gedrang zag komen. De ramp in Genua had bovendien de reputatie van de onderneming zwaar aangetast.

Luchthavens en snelwegen

Atlanta heeft wereldwijd vijf luchthavens en bijna 10.000 kilometer autosnelwegen in beheer. Het infrastructuurplatform van Blackstone investeert in activa in sectoren zoals energie, transport, digitale activiteiten, waterinfrastructuur en afvalverwerking.

Blackstone maakt samen met Macquarie ook deel uit van een consortium rond de Italiaanse financiële groep Cassa Depositi e Prestiti dat naar verwachting de volgende maand de aankoop van de Italiaanse snelwegactiviteiten van Atlantia zal afronden.

Benetton heeft al een belang van 33 procent in Atlantia in handen. De overname zou worden doorgezet indien de toekomstige eigenaars 90 procent van de aandelen zouden kunnen verwerven. Volgens Marco Opipari, analist bij Bestinver, is er een grote kans dat die drempel zal worden gehaald.

Cassa di Risparmio di Torino (CRT) zou al ingestemd hebben om zijn belang van 4,5 procent te verkopen. Andere investeerders in Atlantia zijn de Government Investment Corporation of Singapore (GIC) met een belang van 8,3 procent en HSBC Holding met 5 procent. 

Edizione, de holdingmaatschappij van de Benettons, heeft een belang van 65 procent van het investeringsvehikel dat het overnamebod op Atlantia lanceert. Het saldo is in handen van Blackstone. Er is in het bod wel een clausule opgenomen dat de transactie in geval van ernstige ongunstige omstandigheden, zoals een uitbreiding van de oorlog in Oekraïne, ongedaan zou kunnen worden gemaakt.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20