BeNeLiga-offensief van beursnieuwkomer Club Brugge keert als boemerang terug

Volgens verscheidene beursanalisten was het allerminst toeval dat Vincent Mannaert, de general manager van Club Brugge, op 16 maart de forcing voerde voor een eensgezind Belgisch standpunt over de BeNeLiga, waarna op 17 maart Club Brugge de details van zijn beursgang bekendmaakte.

Als het Mannaerts bedoeling was internationale ‘buzz’ te creëren rond het idee van een Belgisch-Nederlandse liga, met Club Brugge in een hoofdrol, dan is dat alvast goed gelukt. Van Forbes over The Sun en Le Monde tot zelfs de podcast van ESPN Brazilië: het idee van de BeNeLiga wordt dezer dagen druk besproken in de mondiale media. Zo’n internationale ‘exposure’ is natuurlijk goed meegenomen bij een beursgang.

Maar ten gronde leidt de voortvarendheid Club Brugge bij sommige clubs tot ergernis. Zo reageerde stadsgenoot Cercle Brugge onaangenaam verrast op het persbericht van de Pro League met als titel ‘Unaniem princiepsakkoord over richting voor toekomst Belgisch profvoetbal’.

‘Daarmee wordt de mogelijke invoering van een BeNeLiga als een voldongen feit voorgesteld, wat niet klopt en ook niet aanvaardbaar is. Op 16 maart was er geen akkoord, noch beslissing, over de invoering van een BeNeLiga. Wel werd er een akkoord gesloten om een inhoudelijk voorstel rond de organisatie van een BeNeLiga voor te bereiden en voor te stellen aan de Algemene Vergadering’, zegt Cercle Brugge.

Scepsis in Nederland

Nog belangrijker is dat veel kleinere clubs in Nederland, die doorslaggevend zijn bij een competitiehervorming, erg sceptisch blijven. Er is ook helemaal geen sprake van een stroomversnelling, waar sommige Belgische topclubs van dromen. ‘De status vanuit Nederlandse zijde is onveranderd. De ontwikkelingen komen ook niet in een stroomversnelling terecht. Eerst moet op Europees niveau worden bepaald wat er na 2024 met de Europese toernooien gebeurt’, houdt Jan de Jong, de topman van de Nederlandse Eredivisie, bij Voetbal International de boot af.

Valentijn Driessen, columnist bij Nederlands grootste krant De Telegraaf, noemde een BeNeLiga zelfs ‘een afstotend idee’.

‘Ajax dient als voorbeeld en Clubvoorzitter Bart Verhaeghe denkt Ajax en de top van de Eredivisie sportief en financieel nodig te hebben om zijn droom te verwezenlijken’, schreef hij. En verder: ‘De Nederlandse topclubs en vooral Ajax bewijzen de Belgen niet nodig te hebben om in Europa potten te breken.’

Aan de vooravond van Clubs beursgang is een schaalvergroting richting Nederland dus ver weg. Of hoe de BeneLiga vooralsnog een vaak terugkerende, maar nog steeds verre droom blijft.

(mah)

Lees ook: Leidt ‘halvering’ prijs tot FOMO-effect bij beursgang Club Brugge?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20