Groeiende ondernemingen in België hebben in 2022 maar 60 procent van hun groeiverwachtingen kunnen realiseren. Dat blijkt een onderzoek van consultancygroep Deloitte.
Belgische start- en scale-ups nog ver van groeiverwachtingen

Waarom is dit belangrijk?
Er wordt vaak gezegd dat kleine en middelgrote ondernemingen de motor van de economie zijn. De gezondheid van de beginnende (start-ups) en snel groeiende (scale-ups) bedrijven kan een bredere indicatie geven over de staat van de economie.In het nieuws: 2022 bleek een lastig jaar voor groeiende ondernemingen in België. Sinds 2021 is het aantal bedrijven dat “zich (enigszins) zorgen maakt” verdrievoudigd. Een onderzoek van Deloitte bij 279 start- en scale-ups peilt naar de groeitrajecten, uitdagingen, aandachtsgebieden, vertrouwen en doelstellingen kwam tot deze conclusies.
- Van de bevraagde bedrijven kon slechts 60 procent hun eigen groeiverwachtingen waarmaken. Al heeft 80 procent van de bedrijven nog steeds vertrouwen in hun groeitraject.
- De voornaamste reden voor de lagere groei zijn een vermindering of uitstel van contracten: 52 procent van de bedrijven gaf dit aan als reden, in 2021 was dit slechts 43 procent.
De problemen
- Het huidige economische klimaat vormt voor 62 procent van de bevraagde bedrijven een negatieve invloed op de waardering van het bedrijf. Dit kan dan weer een negatief effect hebben op schaalvergroting en het vinden van aanvullende financiering. 72 procent geeft al aan problemen te hebben bij het vinden van extra kapitaal.
- Opvallend is ook dat 71 procent aangeeft dat ze het moeilijk hebben om personeel met de juiste kwalificaties te vinden. Door deze war for talent hebben de kandidaten die wel geschikt zijn hogere verwachtingen en eisen rond het salaris.
- Inflatie werd slechts door 16 procent genoemd als een van de grootste pijnpunten. Het is ook opvallend dat veranderende regelgeving, energieprijzen en duurzaamheid minder werden gemeld.
Silicon Valley Bank: Van de 279 bedrijven die deelnamen aan de enquête, waren er 50 die dit deden na de crash van Silicon Valley Bank, een Amerikaanse bank die gespecialiseerd was in techbedrijven. De resultaten van deze bedrijven lagen echter in dezelfde lijn, er was dus geen effect zichtbaar.
Ambities
- De prioriteiten blijven voor de bedrijven in 2023 dezelfde als in 2022. Om de groeiverwachtingen te realiseren zal getracht worden om nieuwe klanten aan te trekken (82 procent), nieuwe markten aan te boren (42 procent) en partnerships aan te gaan (40 procent). Ook upselling aan bestaande klanten (37 procent) en productdiversificatie- en ontwikkeling (36 procent) werden genoemd.
- Binnen de fintech & services was het meeste vertrouwen te vinden. “Het is niet verrassend dat scale-ups in de categorieën Sustainability, Electronics en Fintech het snelst groeien”, zegt Roald Borré, Portfolio Management Director PMV. “Er is nog steeds een tekort aan halfgeleiders en dat beïnvloedt in heel de wereld de productie in alle sectoren.”
- Het verbod op verbrandingsmotoren vanaf 2035 in Europa zal mogelijk zorgen voor extra investeringen in deze sectoren.
(evb)