3 op de 10 kmo’s door hun reserves heen: “Ondernemers trekken er liever zelf de stekker uit, dan dat ze failliet gaan”

Unizo-topman Danny Van Assche waarschuwt voor het groeiend aantal vrijwillige stopzettingen bij ondernemers in Vlaanderen. “Drie op de tien kmo-ondernemers zijn door hun reserves heen en zullen bijkomende economische schokken niet kunnen dragen.”


Ons radio-interview met Unizo-topman Danny Van Assche:


Drie verontrustende statistieken:

  • Zowat 90 procent van de stopzettingen van Vlaamse kmo’s gebeurt vrijwillig, dus op initiatief van de ondernemer zelf.
  • Drie op de tien kmo-ondernemers zitten door hun financiële reserves heen, wat betekent dat een volgende economische schok – na corona en de energie- en inflatiecrisis – wel eens fataal zou kunnen zijn.
  • Het aantal starters nam in 2022 met 14 procent af tegenover een jaar eerder.

De diagnose:

  • “Veel ondernemers trekken zelf de stekker eruit in plaats van dat ze failliet gaan of dat ze verder blijven ondernemen”, zegt Unizo-topman Danny Van Assche in The Morning Drive van Business AM
  • . “Men denkt: een bescherming tegen schuldeisers gaat mij niet meer zo hard helpen, want ook voor de nabije toekomst zie ik geen licht meer aan het einde van de tunnel.”
  • “Waar we ook rekening mee moeten houden, is dat het aantal oudere zelfstandigen toch wel behoorlijk hoog begint te worden. Ongeveer één op de drie zelfstandigen in België is ouder dan 55 jaar en begint na te denken over liefst een overnemer of eventueel het afronden van de activiteiten.”

Op zoek naar oplossingen: Dat de energieprijzen in dalende lijn gaan, is alvast positief voor het ondernemersklimaat, zegt Van Assche. Maar daar staat tegenover dat de loonkosten de pan uitrijzen, met een stijging van 11 procent in een jaar tijd.

De Unizo-baas herhaalt daarom zijn pleidooi voor een tijdelijke stop van de loonindexering. “We zouden eigenlijk daar een soort van bevriezing voor dit jaar op moeten kunnen toepassen. Dan gaan er terug meer ondernemingen komen. Er zullen dan ook heel wat ondernemers, die misschien op dit moment de handdoek in de ring willen gooien, toch beslissen om verder te doen.”

(ns)

Meer