Belgische staatsschuld is equivalent van 2 miljoen huizen

De Belgische staatsschuld bedraagt circa 510 miljard euro. Wat zou je met zo’n bedrag kunnen kopen? Econoom Bruno Colmant, de CEO van Degroof Petercam, deed de oefening.

Colmant maakt in een blogpost op LinkedIn enkele treffende vergelijkingen:

  • 510 miljard euro, dat komt overeen met 2 miljoen huizen in België, aangezien de gemiddelde prijs ongeveer 250.000 euro bedraagt. Of nog: als 1 huis 4 mensen kan herbergen, wil dat zeggen dat je met de staatsschuld 8 miljoen Belgen kan huisvesten, of ongeveer 70 procent van de bevolking.
  • De staatsschuld is ook het equivalent van 3.400 vliegtuigen, gerekend met het prijskaartje van 150 miljoen euro voor een Airbus A320.
  • In naast elkaar geplaatste biljetten van 500 euro komt de staatsschuld neer op 160.000 kilometer, of de helft van de afstand tussen de aarde en de maan.
  • De staatsschuld komt ook overeen met een Big Mac voor elke Belg, ’s ochtends, op de middag en ’s avonds, en dat gedurende tien jaar.

Onhoudbaar of beheersbaar?

De Nationale Bank waarschuwde er eerder deze week voor dat de Belgische staatsschuld, opgelopen tot 116 procent van het bruto binnenlands product, verder gaat doorklimmen naar 120 procent. ‘De onhoudbare begrotingspositie zal een stappenplan voor de gezondmaking van de overheidsfinanciën vergen’, waarschuwde gouverneur Pierre Wunsch.

bron: Nationale Bank

ING-econoom Peter Vanden Houte verklaarde daarentegen dat de Belgische staatsschuld ‘voorlopig geen probleem is’, omdat de rentebetalingen beperkt blijven.

Ook Bruno Colmant lijkt zich vooralsnog niet al te veel zorgen te maken. ‘Het systeem houdt goed stand en de overheidsschuld is het meest zekere schuldpapier van het koninkrijk. En vergeten we niet dat deze schuld niet verloren is: ze financiert de sociale welvaartsstaat die het cement is van solidariteit. Bovendien is de schuld deels gefinancierd door de Europese Centrale Bank. Dus, no stress!’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20