Belgische staat ontpopt zich als financiële superholding

Met de intrede in het kapitaal van verzekeringsgroep Ageas breidt de Belgische staat zijn participaties in financiële bedrijven verder uit. Bij verscheidene banken en verzekeraars heeft de overheid een vinger in de pap. Een overzicht.

Via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) heeft de Belgische staat een indrukwekkende portefeuille opgebouwd. De belangen in Belfius, Dexia, BNP Paribas en Ethias vinden hun wortels in de financiële crisis van 2008-2009. Maar ook daarna bouwde FPIM haar belangen in de financiële sector verder uit, met Ageas als jongste wapenfeit.

Ageas

Door de aankoop van 6,3 procent in Ageas zegt FPIM de Belgische verzekeraar “sterk te willen verankeren in België”. Ageas is de moedergroep boven AG Insurance, de grootste verzekeraar van het land, en is de erfgenaam van de vroegere Fortis Holding, die tijdens de bankencrisis helemaal uit elkaar viel.

Belfius

Mede doordat de plannen voor een beursgang in het water vielen, is de Belgische staat nog steeds voor de volle 100 procent eigenaar van Belfius. Die bank heette vroeger Dexia Bank België en behoorde tot de geïmplodeerde Frans-Belgische groep Dexia.

Dexia

Dexia werd herleid tot een ambitieloze restbank in ontmanteling, met vandaag wel nog steeds een balanstotaal van zowat 100 miljard euro. De Belgische staat heeft de twijfelachtige eer de meerderheidsaandeelhouder (bijna 53 procent) te zijn van de zombiebank.

BNP Paribas

De Belgische staat bezit 7,7 procent van de Franse bankengroep BNP Paribas, het moederbedrijf van BNP Paribas Fortis. Die participatie is eveneens ontstaan tijdens de bankencrisis. Vroeger waren BNP Paribas Fortis (het vroegere Fortis Bank België) en Ageas elk een onderdeel van de Belgisch-Nederlandse groep Fortis.

Royal Park

Een andere erfenis van de financiële crisis is het belang (ruim 43 procent) van FPIM in het restvehikel Royal Park Investments, genoemd naar het Koninklijk Park in Brussel.

Ethias

Net als het Waalse en Vlaamse Gewest is FPIM een van de drie grote aandeelhouders (met elk bijna 32 procent) van verzekeraar Ethias. Ook dat is een erfenis van de financiële crisis.

De instap in Ageas heeft tot gevolg dat de Belgische staat belangen heeft in verscheidene verzekeraars (AG Insurance, Ethias en Belfius, inclusief DVV, Corona Direct en Elantis) die elkaar op de Belgische markt beconcurreren.

Euronext

FPIM heeft een strategisch belang van 4,5 procent in beurzenuitbater Euronext, de koepelgroep boven onder meer de beurzen van Brussel, Parijs en Amsterdam.

Euroclear

FPIM is ook al jarenlang een aandeelhouder (ruim 3 procent) van effectenhuis Euroclear.

(lb)

Meer