‘Niet het moment om Belfius naar de beurs te brengen’

Volgens Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën zijn er momenteel geen plannen om Belfius naar de beurs te brengen. ‘We hebben binnen de regering nog geen afspraken gemaakt over wat we met de bank gaan doen’, zei hij woensdag op Radio 1.

In het interview naar aanleiding van de voorstelling van zijn beleidsnota bevestigt de minister dat er in het regeerakkoord geen concrete plannen staan over wat er met Belfius moet gebeuren.

‘Vandaag is het niet het juiste moment om de bank naar de beurs te brengen’, aldus de minister. Van Peteghem sluit niet uit dat het dossier alsnog door de regering wordt behandeld zodra de coronacrisis achterwege is.

Belfius liet de afgelopen zomer zelf al weten dat een beursgang momenteel niet aan de orde is. ‘Het zou zonde zijn om in de huidige omgeving aan een beursgang te denken’, zei  Jos Clijsters, voorzitter van de raad van bestuur van Belfius, in augustus. Volgens hem kan een beursgang nog enkele jaren op zich laten wachten.

Geen nieuws voor Arco-coöperanten

Voorts blijft het onduidelijkheid troef voor de Arco-coöperanten. ‘Net zoals de beursgang van Belfius is er over dat dossier niets gezegd in het regeerakkoord’, erkent Van Peteghem. ‘Momenteel lopen er juridische procedures waarvan we de resultaten moeten afwachten.’

Geert Lenssens, de advocaat van de belangenvereniging ArcoClaim, uitte in oktober al zijn ongenoegen over de afwezigheid van een oplossing in het regeerakkoord.

‘Iedereen is het erover eens dat die mensen ooit bedrogen zijn bij de aankoop van hun aandelen’, zei hij toen aan Radio 1. ‘Nadien heeft de regering tot twee keer toe formeel beloofd dat zij hun geld gingen terugkrijgen, met de staatswaarborg en met het regeerakkoord van 2014. Twee keer wordt dat woord niet nagekomen. Nu zien ze een vorm van negationisme: ik durf dat woord gebruiken, want het is alsof de Arco-zaak niet meer bestaat’

Meer