Euronext koopt beurs van Milaan voor 4 miljard euro

De beursuitbater Euronext heeft er een index bij. Hij neemt de Italiaanse beurs over van eigenaar London Stock Exchange (LSE) en heeft daar 4,3 miljard euro voor over.

LSE moest de Borsa Italiana verkopen van de Europese Commissie om goedkeuring te krijgen voor zijn overname van de dataleverancier Refinitiv. De Borsa Italiana heeft zijn eigen dataplatform en Europa was er niet mee akkoord dat LSE nu twee dataverzamelaars zou bezitten.

Dat platform komt nu voor een groot deel terecht bij de Italiaanse staatsbank CDP, die samenwerkte met Euronext en de bank Intesa Sanpaolo voor de overname.

Biedstrijd

De Italiaanse beurs was een gegeerde bruid en dat leidde tot een biedstrijd. Oorspronkelijk waren ook de Duitse en de Zwitserse beurs geïnteresseerd, maar een maand geleden legde Euronext zijn bod op tafel. Dat bleek er als het beste uit te komen en eind vorige maand knoopten de twee gesprekken aan, wat uitmondde in deze overname.

Euronext bezit nu de beurzen van België, Frankrijk, Ierland, Nederland, Noorwegen, Portugal en Italië. De beurs van Milaan is goed voor 464 miljoen euro omzet en een bedrijfswinst van 264 miljoen euro volgens het persagentschap Belga. LSE baat nu enkel nog de beurs van Londen uit.

Goed voor beleggers

Vooral Belgische beleggers profiteren van de deal. Euronext rekent in principe op al zijn beurzen dezelfde tarieven aan voor een transactie. Nu kost een aandeel op de Borsa Italiana de helft meer dan één op de beurs van Brussel en als Euronext die tarieven verlaagt, zullen Belgen dus sneller Italiaanse aandelen kopen.

Op 20 november geven de aandeelhouders van Euronext hun finale toestemming.

Meer