Een Belgische recessie blijft momenteel uit

Een Belgische recessie blijft momenteel uit
Belgische economie -(Photo by ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

De eurozone is een recessie belandt, maar ons land kan momenteel het hoofd boven water houden. De Nationale Bank van België (NBB) verwacht dat de Belgische economie in het tweede kwartaal met 0,4 procent zal groeien.

Waarom is dit belangrijk?

Door onder meer de hoge energieprijzen en renteverhogingen van de ECB krijgen veel landen op economisch vlak de wind van voren. Sommige lidstaten van de eurozonen zijn intussen in een recessie beland. Momenteel kan ons land nog altijd uitpakken met positieve, zij het wel bescheiden, groeicijfers.

In het nieuws: De NBB verwacht dat de Belgische economie in het tweede kwartaal zal groeien met 0,4 procent. Het gaat hier wel om een groeivertraging, want in het eerste kwartaal werd er nog een groei van 0,5 procent opgetekend. In het vierde kwartaal van 2022 was er sprake van een bijna-stagnatie.

  • Desalniettemin blijft de groei positief. In sommige andere lidstaten van de eurozone is de economie al twee opeenvolgende kwartaal gekrompen. Dat betekent dus dat die landen zich in een (technische) recessie bevinden. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Duitsland, de grootste economie van de eurozone.
  • Volgens de voorlopige groeicijfers van Eurostat was ons land in het eerste kwartaal van dit jaar één van de sterkste groeiers van onze buurlanden. Enkel in Luxemburg is het bruto binnenlands land (bbp) forser toegenomen. De groei in dat land kwam uit op 2 procent.

Automatische loonindexering

De details: De NBB spreekt van een veerkrachtige groei.

  • “De groei van het bbp werd in het eerste kwartaal nog steeds geschraagd door de sterke uitbreiding van de gezinsconsumptie en de activiteit in de dienstensector”, aldus de monetaire instelling. “De gezinsconsumptie zou in het tweede kwartaal van 2023 naar verwachting in een zowat ongewijzigd tempo blijven groeien, aangezien de koopkracht dit jaar sterk opveert.” Dankzij de automatische loonindexering hebben de werknemers begin dit jaar hun loon zien stijgen met 11 procent.
    • Sommige experts merken op dat de automatische loonindexering er slechts voor zorgt dat ons land op korte termijn het hoofd boven water kan houden. “De automatische loonindexering vangt de eerste schok van de inflatie-opstoot die we vorig jaar gezien hebben op voor de gezinnen. Maar de rekening daarvan volgt nog. De concurrentiepositie van de bedrijven wordt ondermijnd door de loonstijging die forser is dan in de buurlanden. En in de komende periode zullen de investeringen toch wat onder druk komen”, zei Bart Van Craeynest, econoom bij Voka, onlangs in een gesprek met onze site.
  • Voorts namen de bedrijfsinvesteringen onverwachts toe in het eerste kwartaal. De NBB verwacht in het tweede kwartaal dat de groei van de bedrijfsinvesteringen zal afnemen, maar positief zal blijven. “Die vertraging is deels het gevolg van het verdwijnen van uitzonderlijke aankopen in het buitenland die de investeringen in het voorgaande kwartaal hadden opgedreven”, klinkt het.
  • De woninginvesteringen zullen naar verwachting opnieuw terugvallen in het tweede kwartaal. Dat is een rechtstreeks gevolg van de stijgende rentes.
  • Volgens de NBB zal de groei van de overheidsconsumptie in het tweede kwartaal van 2023 opnieuw positief worden.
  • De bijdrage van de netto-uitvoer aan de bbp-groei zal hoogstwaarschijnlijk licht negatief zijn in het tweede kwartaal.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.