Belgische ondernemers zien coronacrisis als ideaal moment om bedrijf over te nemen

71 procent van de Belgische ondernemers ziet deze economisch moeilijke periode als een goed moment om een ander bedrijf te kopen. 15 procent denkt er dan weer vaker dan gewoonlijk aan om zijn bedrijf te verkopen. Dat blijkt uit een enquête van de overname-expert Marktlink.

Belgische bedrijven lijken de coronacrisis redelijk goed te doorstaan. Nauwelijks één op vijf bedrijfsleiders denkt er meer dan anders over na om zijn bedrijf van de hand te doen. Bij kleine bedrijven is dat net niet de helft. Ter vergelijking: in Nederland en het VK denkt 79 procent van de ondernemers er wel eens over na om zijn bedrijf te verkopen. Bij alle ondervraagde landen is het gemiddelde 70 procent.

Meer zelfs, Belgen kopen liever nog een extra bedrijf dan dat ze hun bedrijf nu verkopen. Zeven op de tien bedrijfsleiders ziet kansen in de overnamemarkt. Dat cijfer ligt met 78 procent alleen in Zweden hoger. De helft van de Belgische ondernemers overweegt ook effectief om het te doen.

Weinig waarde verloren

Het lijkt er ook niet op dat Belgische bedrijven sterk in waarde zijn gedaald als we de eigenaars mogen geloven. Amper 21 procent denkt dat zijn bedrijf minder waard is geworden door de coronacrisis, tegenover een gemiddelde van 35 procent bij de andere ondervraagde landen. 36 procent van de Belgen met een bedrijf gelooft zelfs dat zijn onderneming de komende vier jaar nog meer waard zal worden.

Belgen zijn erg gehecht aan hun bedrijven en dan vooral hun personeel, blijkt uit het onderzoek. 78 procent zou zijn bedrijf pas verkopen als het zeker is dat zijn personeel goed zal verzorgd worden, 64 procent is nog niet klaar om te verkopen. Tegelijk hoopt 44 procent wel zijn pensioen te verhogen met de verkoop van zijn bedrijf.

Het onderzoek van Marktlink vond plaats bij 968 ondernemers in Frankrijk, Nederland, België, Denemarken, Zweden, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. 102 daarvan kwamen uit België.

Lees ook: Fusies en overnames wereldwijd in de lift sinds positief vaccinnieuws

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20