Belgisch Europarlementslid krijgt molotovcocktail op dak na pro-vaccinatie-uitspraken

Europarlementslid Pascal Arimont (CSP) is wellicht het slachtoffer geworden van “antivaxgeweld”. De politicus uit de Oostkantons kreeg dit weekend een molotovcocktail naar zijn woning geslingerd; ook werden er haatdragende leuzen op het huis gespoten. Hoewel de rechtstreekse aanleiding niet bekend is, gaat Arimont ervan uit dat zijn recente Facebookpost, die pleitte voor vertrouwen in de wetenschap, de oorzaak van de daad kan zijn.

“Het doet pijn”, verklaarde het parlementslid na het ontdekken van het haatbericht. “Dit gaat echt te ver, mensen overschrijden grenzen.” Arimont diende klacht in tegen onbekenden voor het haatmisdrijf, met brandstichting als verzwarend effect. De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, betuigde alvast zijn steunbetuiging, en daarmee die van alle Europarlementariërs, op Twitter.

Het is niet de eerste keer dat Arimont slachtoffer wordt van provocaties. In augustus werd zijn garagepoort al eens beklad met rode verf. Ook toen diende Arimont klacht in, maar hield hij dit feit bewust uit de media. “Ik wil die mensen geen forum of podium bieden”, verklaarde hij aan de Duitstalige openbare omroep BRF.

Grens overschreden

Ook op het internet ondervindt Arimont al regelmatig haatspraak, maar dit komt vaak in conflict met het recht op vrije meningsuiting. Met de slogans en molotovcocktail is echter een grens overschreden. “Ik heb er geen probleem mee dat mensen mijn mening niet delen en dat mensen kritiek op me hebben. Maar privé-eigendom beschadigen is een stap die echt te ver gaat. En ik stel mezelf ook de vraag, wat is de volgende stap als je het niet eens bent met dingen? Wat doe je dan? Dit gaat over het huis van mijn familie. Het huis van mijn vrouw en het huis van mijn kinderen. Dat kan ik niet hebben. Dat pik ik ook niet”, aldus het 47-jarige Europarlementslid.

Hoewel er geen zekerheid is over het motief, vindt Arimont het aannemelijk dat dit uit “antivaxkringen” komt. “Ik lees op dit moment ook dat er oproepen zijn in Telegramkanalen om politici thuis lastig te vallen. Het komt, naar mijn mening, en dit is een openlijk uitgesproken vermoeden, uit deze kringen. Als het niet zo is, is het niet zo, maar ik geloof dat het uit die kringen komt”, verklaart hij.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20