Zes voorzitters voor de EU?

Plannen om de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie van zes in plaats van drie voorzitters te voorzien stuiten op tegenstand in het Europees Parlement. De voorzitters van de drie grootste partijen in het EP hebben in een schrijven aan de Portugese premier Antonio Costa laten weten dat een driemansvoorzitterschap, versterkt door een driemans-executive board onwerkbaar is. Portugal is roterend voorzitter van de EU.

De plannen slaan op de Conferentie over de toekomst van Europa. Dat is een voorstel van de Europese Commissie en het Europees Parlement, aangekondigd eind 2019. Het doel is te kijken naar de toekomst van de EU op middellange en lange termijn. De conferentie moet duidelijk maken welke hervormingen moeten worden doorgevoerd in het EU-beleid en haar instellingen. Een eindrapport wordt midden volgend jaar verwacht. Maar er is onenigheid over hoe het voorzitterschap van die belangrijke conferentie georganiseerd moet worden.

In de brief schrijven Manfred Weber (Europese Volkspartij), Iratxe García (Socialisten & Democraten) en Dacian Cioloș (Renew Europe) ‘dat de EU-burgers nu al moeite hebben met de institutionele opzet van de Unie’. ‘De Conferentie over de toekomst van Europa moet  tonen dat we de zaken anders willen’, schrijft het trio.

De website Politico citeert een anonieme EU-diplomaat die de vertraging die de Conferentie heeft opgelopen toedicht aan de persoonlijke ambities van Guy Verhofstadt. Die wil graag voorzitter worden. ‘Maar dat zal niet gebeuren’, aldus de diplomaat. Gewoon omdat de Europese Raad daarvoor nooit zijn zegen zal geven. ‘Zolang Verhofstadt het voorzitterschap ambieert, is er weinig kans dat de Raad met zo’n driepersoonsconstructie instemt’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20