Belgische economie groeit, maar blijft onder het precoronaniveau

De Belgische economie is in het tweede kwartaal gegroeid met 1,4 procent. Dat is een mooie toename, maar onvoldoende om boven het precoronaniveau uit te komen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België (NBB).

Waarom is dit belangrijk?

De economische acviteit in ons land is vorig jaar zo goed als volledig stilgevallen als gevolg van de coronacrisis. Door allerhande coronamaatregelen moesten verschillende sectoren de activiteiten tijdelijk staken. Dit jaar heeft de regering al verschillende coronamaatregelen geschrapt, zoals de verplichte sluiting van de horeca. Sinds begin dit jaar is er dan ook sprake van een toename van de economische acitviteiten.

Na vier kwartalen van groeivertraging in 2020 is de economische activiteit tijdens de eerste kwartalen van dit jaar toegenomen. Dat herstel wint overigens aan kracht. In het eerste kwartaal van dit jaar werd er een economisch groei opgetekend van 1,1 procent. In het tweede kwartaal kwam het groeicijfer uit op 1,4 procent. Op jaarbasis is de Belgische economie in het tweede kwartaal zelfs gegroeid met 14,5 procent. In het eerste kwartaal was er nog sprake van een verlies van 0,5 procent op jaarbasis..

Het groeicijfer overtreft de verwachtingen van enkele analisten. Arne Maes, expert Belgische economie bij BNP Paribas Fortis, ging eerder nog uit van een kwartaalgroei van 1,1 procent. De Europese Commissie voorspelde begin deze maand een kwartaalgroei van 1,2 procent.

Dienstensector is koploper

In de dienstensector werd tussen april en juni de stevigste groei opgemeten. De groei kwam uit op 1,4 procent. Die in de industrie en de bouwnijverheid bedroeg respectievelijk 1,1 en 0,5 procent.

De groei in de dienstensector komt als geen verrassing. De federale regering heeft in het tweede kwartaal heel wat maatregelen voor die sector versoepeld. Sinds mei zijn de terrassen opnieuw open en sinds juni mogen de horecazaken klanten binnen verwelkomen.

Ondanks de economische groei in het tweede kwartaal is het niveau van economische activiteit van vóór de coronacrisis nog niet bereikt. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2019 komt het groeicijfer uit op -2,5 procent.

De Europese Commissie voorspelt dat de Belgische economie dit jaar met 5,4 procent zal groeien. Het Federaal Planbureau en de Nationale Bank voorspellen een gelijkaardig groeicijfer: 5,5 procent.

(lb)

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten