Overlegcomité: Horeca binnen vanaf 9 juni, reizen wordt makkelijker en festivals kunnen doorgaan

Vandaag kwam het Overlegcomité opnieuw samen. Daarbij werden een aantal versoepelingen vastgelegd. In de eerste plaats gaat het om versoepelingen voor de horecasector op woensdag 9 juni. Daarnaast zijn er ook maatregelen vastgelegd in verband met reizen en zomerfestivals.

Bij aanvang van de persconferentie gaf premier Alexander De Croo (Open VLD) aan dat er bij dit Overlegcomité vooruit gekeken kon worden. Dat kon doordat iedereen de maatregelen opvolgde en dat ook de vaccinatiecampagne op volle toeren draait. Daardoor blijven de coronacijfers elke dag gunstig evolueren, waardoor er op woensdag 9 juni heel wat dingen versoepeld kunnen worden.

Horeca indoor

Vanaf woensdag 9 juni mogen horecazaken opnieuw klanten binnen ontvangen. Zaken mogen ook tot 23.30 uur open blijven in plaats van 22 uur. Dit uur geldt zowel voor binnen als buiten. Aanvankelijk leek het erop dat er twee verschillende sluitingsuren zouden komen, maar om verwarring te vermijden, komt er dus één sluitingsuur voor zowel binnen als buiten.

Reizen

Het Overlegcomité heeft ook heel wat maatregelen genomen over reizen. Reizen naar rode zones kan met het digitaal coronacertificaat (aka vaccinatiebewijs) vrij reizen, zonder quarantaine. Maar dat certificaat is niet verplicht. Reizen kan namelijk als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

  1. Je bent minstens 14 dagen eerder volledig gevaccineerd. Dus je hebt je tweede vaccinatie meer dan twee weken eerder ontvangen. Of in het geval van het vaccin van Johnson & Johnson je enige dosis.
  2. Of je kan een recente negatieve coronatest voorleggen
  3. Of je kan een herstelcertificaat voorleggen.

“Een recente negatieve coronatest komt overeen met een vaccinatiebewijs”, benadrukt De Croo. Er zullen dus geen specifieke versoepelingen zijn die enkel gelden voor mensen die gevaccineerd zijn.

Bij terugkeer van vakantie kan je één of twee dagen na je terugkeer een PCR-test laten afnemen, als die negatief is, volgen er geen extra maatregelen. Elke Belg krijgt twee gratis PCR-testen, die afgenomen kunnen worden tijdens de zomermaanden. Voor kinderen jonger dan 12 zijn er sowieso geen extra maatregelen, zij moeten ook geen negatieve coronatest kunnen voorleggen.

Er is wel een noodrem ingebouwd in het systeem, laat premier De Croo nog weten. Die wordt van kracht wanneer er besmettelijkere of gevaarlijkere varianten opduiken. In dat geval zullen mensen die in ons land wonen sowieso een quarantaine van 10 dagen zullen moeten respecteren, ongeacht vaccinatie of negatieve coronatest. Maar dit zal enkel het geval zijn wanneer er zones specifiek aangeduid worden als hoogrisicozones omdat er bepaalde varianten opduiken waartegen de vaccinatie geen bescherming zou bieden. Wie niet in België woont, zal in dat geval niet binnen mogen in ons land, tenzij het gaat om een noodzakelijke verplaatsing.

Festivals

Vanaf 13 augustus kunnen er opnieuw festivals doorgaan met maximum 75.000 aanwezigen, daardoor kunnen Pukkelpop en Tomorrowland deze zomer doorgaan. Pukkelpop vindt sowieso plaats in het tweede deel van augustus. Tomorrowland besliste eerder dit jaar om het festival uit te stellen naar eind augustus om zo een grotere kans te hebben om door te kunnen gaan.

Telewerken

Vanaf 9 juni kunnen werknemers opnieuw één dag per week op de werkvloer gaan werken. Daardoor kan ervoor gezorgd worden dat er een lagere bezetting is op de werkvloer om de mogelijke verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

10 tips voor de zomer

Tot slot gaf premier De Croo ook 10 tips die ervoor kunnen zorgen dat we een mooie zomer tegemoet gaan. Deze werden tijdens de persconferentie ook schematisch voorgesteld. Opvallend daarbij is tip 7, die stelt namelijk dat wanneer je je in een gezelschap bevindt waarin iedereen gevaccineerd is, je geen mondmasker meer hoeft te dragen.

10 regels Overlegcomité
Federale regering
Meer