Belgische brouwers willen snelle heropening horeca: ‘Situatie is dramatisch’

Sectorfederatie Belgische Brouwers dringt bij de Nationale Veiligheidsraad aan op een snelle heropening van de horecasector. De federatie hoopt dat de zaken op 8 juni weer de deuren kunnen openen.

Voor de maanden maart, april en mei schat de federatie het omzetverlies op circa 400 miljoen euro. ‘De situatie is vooral dramatisch voor de brouwerijen die enkel aan de horeca leveren en die hun omzet met 80 tot 85 procent zagen dalen. De retail bood voor de anderen geen compensatie vermits de bierverkoop in april met 7 procent daalde’, zegt directeur Nathalie Poissonier.

Om de heropening in goede banen te leiden, deed de federatie in overleg met de horecasector een aantal concrete voorstellen. De horeca is momenteel goed voor 42 procent van de bierconsumptie in ons land. ‘De sluiting treft ook nog eens de brouwerijen die horecapanden in eigendom hebben of huren en hieruit inkomsten mislopen. Het gaat om circa 3.600 panden op een totaal van 61.000 horecazaken’, aldus Poissonier.

Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) laat woensdag weten nog ‘geen enkel signaal’ te hebben dat de horeca vroeger zal kunnen openen dan 8 juni, de datum die nu in de exitstrategie van de Nationale Veiligheidsraad voorzien is. Ook Horeca Vlaanderen vestigt zijn hoop op 8 juni en treft intussen voorbereidingen, zoals een sectorgids. Steden en gemeenten werken dan weer massaal aan zogenaamde terrassenplannen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20