Belgische brouwers ondersteunen hun horeca

Verscheidene Belgische brouwers hebben maatregelen genomen die hun horeca-uitbaters moeten helpen om de impact van de corona-crisis te helpen opvangen. Door de verplichte sluiting verliest de horeca immers aanzienlijke inkomsten.

Er heerst in de sector al een grote vrees voor een golf van faillissementen. Dat proberen de brouwers AB InBev, Palm en Haacht met een aantal ondersteunende maatregelen te kunnen helpen vermijden.

Leidingen

AB InBev heeft aangekondigd de volgende weken minstens 1 miljoen euro vrij te maken voor de ondersteuning van zijn horeca-uitbaters. Die middelen zullen volgens de brouwer voor verschillende acties worden ingezet. Onder meer maakt AB InBev daarbij gewag van een gratis reiniging van de tapleidingen. Bij de heropstart wil de brouwer ook de oude voorraden bier door verse leveringen vervangen.

Uitbaters die een pand van AB InBev huren, zouden tevens mogelijk een uitstel van betaling kunnen krijgen. Met de eigenaars van het vastgoed waarin de horecazaken zijn gevestigd, zal de brouwerij naar eigen zeggen ook overleg over mogelijke verdere maatregelen plegen. Ook met de individuele horeca-ondernemers wil AB InBev naar mogelijke persoonlijke oplossingen te zoeken.

Vrijstelling

AB InBev zegt verder ook met zowel Horeca Vlaanderen als de Belgische Brouwers nauw contact te onderhouden. De brouwer ondersteunt het pleidooi van die organisaties voor overheidsmaatregelen ter ondersteuning van de horecasector.

Van hun kant hebben de brouwerijen Palm en Haacht beslist dat huurders van hun cafés een maand vrijstelling van betaling zullen krijgen. De brouwers zeggen te beseffen dat vele uitbaters zonder financiële tegemoetkomingen in problemen zouden dreigen te raken, waardoor uiteindelijk sluitingen en faillissementen niet meer vermeden zouden kunnen worden.

Dat kan ook nefast uitdraaien voor de bierproducenten, die door sluitingen immers een aanzienlijk deel van hun inkomsten zouden dreigen te verliezen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20