Belgische beleggers met bitcoin-ETF’s riskeren een meerwaardebelasting

Belgische beleggers met bitcoin-ETF’s riskeren een meerwaardebelasting
Getty Images

De Amerikaanse regulatoren hebben onlangs hun goedkeuring gegeven voor enkele trackers die de koers van bitcoin volgen. Ook in Europa bestaan er soortgelijke beleggingsinstrumenten. Wie daarin belegt, loopt het risico dat de Belgische fiscus de meerwaarden belast via de zogenaamde Reynderstaks.

Waarom is dit belangrijk?

De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft onlangs het licht op groen gezet voor Bitcoin-ETF’s. Dat zijn beursgenoteerde fondsen of trackers die bitcoin schaduwen. Ze maken het mogelijk om in de cryptomunt te beleggen via de beurs.

Context: Dankzij de goedkeuring van de SEC kunnen Amerikaanse beleggers sinds 11 januari beleggen in trackers die de koers van de grootste cryptomunt volgen.

  • Er werden 11 bitcoin-ETF’s goedgekeurd. Het gaat om fondsen van grote namen als BlackRock, Invesco en Fidelity, maar ook effecten van nichespelers als Valkyrie.

Kunnen Belgen beleggen in bitcoin-ETF’s?

Duiding: In principe kunnen Belgische beleggers niet investeren in de bovenstaande bitcoin-ETFs. Dat kan eventueel wel via een omweg op de optiemarkt. Cryptoliefhebbers kunnen wel andere trackers die de cryptokoersen spiegelen, kopen op de Europese markt.

  • De Tijd merkt op dat er enkele verschillen zijn met de ETF’s die de goedkeuring van de SEC hebben gekregen. De bitcointrackers die in Europa verkrijgbaar zijn, zijn geen klassieke ETF’s. Ze zitten in dezelfde verpakking als trackers op goud, zilver, koper en andere grondstoffen, en dragen het label ETC of ETN. ETC staat voor Exchange Traded Commodity, ETN voor Exchange Traded Note. 

Opgemerkt: ETC’s en ETN’s worden door de belastingdienst beschouwd als schuldinstrumenten.

  • Daardoor lopen de beleggers het risico dat ze de Reynderstaks moeten betalen. Wie belegt in fondsen met obligaties, betaalt bij de verkoop van het fonds vaak meerwaardebelasting. Indien het fonds minstens 10 procent belegt in vastrentende effecten, waaronder cash en obligaties, is die belasting van toepassing. De fiscus int dan een meerwaardebelasting van 30 procent bij verkoop.

Ruling afsluiten?

Eventuele oplossing: Sommige uitgevers van ETC’s en ETN’s hebben een ruling met de belastingdienst afgesloten. Dat zijn uitzonderingsafspraken die bepalen dat de belastingadministratie de meerwaarden niet belast worden. Voor de digitale munten zijn er nog geen rulings afgesloten.

  • Het is nog maar de vraag of ze hetzelfde kunnen doen voor schuldinstrumenten die gekoppeld zijn aan crypto’s.
    • Om te beginnen zijn veel van die uitgevers niet actief op de Belgische markt. “Ze zijn dan ook niet bekend met onze belastingswetgeving, zoals het Zwitserse 21Shares of het Britse ETC Groupniet”, laat Frank De Mol, ETF-specialist bij De Belegger, weten tegenover De Tijd.
    • “Bovendien is het denkbaar dat de Belgische fiscus, gezien de speculatieve aard van bitcoin, net extra streng zal zijn bij de behandeling van een ruling”, voegt Christophe Coudron, fiscaal expert bij Tiberghien, eraan toe.

Opgelet: Niet alle ETC’s of ETN’s met bitcoin in de naam volgen rechtstreeks de koers van de cryptomunt.

  • Sommige Europese trackers volgen een bitcoinindex, derivaten op bitcoin of een index van digitale munten.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.