Belgische arbeidsmarkt ligt stil: ‘Drastische daling in aantal ontslagen en aanwervingen’

Tussen half maar en eind april is zowel het aantal ontslagen als aanwervingen ‘drastisch gedaald’. Dat becijferde hr-bedrijf Securex. Als gevolg van overheidsmaatregelen ligt de Belgische arbeidsmarkt stil.

Gedurende de periode van de ‘lockdown light’ daalde het aantal ontslagen door de werkgever met een derde. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, nam de helft minder werknemers zelf ontslag. De felle daling was er zowel voor de ontslagen als gevolg van een faillissement en door dringende reden of overmacht.

Idem voor de aanwervingen. Hier noteerde Securex op basis van een steekproef bij bijna 24.400 bedrijven en bijna 165.000 werknemers uit de private sector een terugval met 59 procent bij de tijdelijke contracten. Bij de contracten van onbepaalde duur is er een minus van 40 procent. Bij de arbeiders namen de aanwervingen feller af dan bij de bedienden.

‘De maatregelen van de overheid, zoals de hinderpremie en de systemen van tijdelijke werkloosheid, lijken hun effect te hebben, want de afgelopen zes weken kwam de arbeidsmarkt tot stilstand”, klinkt het. ‘Werkgevers kunnen op die manier ook nu hun werknemers behouden.’ Zodra de economie opnieuw opstart, verwacht Securex dat de krapte op de arbeidsmarkt voor heel wat functies zal blijven gelden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20