Belgisch veilinghuis Vavato heeft unieke oldtimer in de aanbieding

Bij het online veilinghuis Vavato uit Sint-Niklaas staat een zeldzame verkoop op het programma. Er wordt op dit ogenblik immers online een exclusieve cabrio van de Franse autobouwer Facel Vega (Forges et Ateliers de Construction d’Eure et de Loire) geveild. In totaal werden van Facel Vega FV1 Cabrio, die tweeënzestig jaar geleden in productie ging, zeven exemplaren gebouwd. Op dit ogenblik zijn er echter nog amper drie exemplaren overgebleven.

Vavato heeft het over de meest exclusieve oldtimer die het veilinghuis wellicht tot nu toe heeft kunnen verkopen. De veiling loopt nog drie dagen, maar op dit ogenblik is voor de auto al een voorlopig hoogste bod van 330.000 genoteerd.

Icoon

De auto werd door een professionele partij bij Vavato te koop gesteld. Er werd een minimumbod van 283.300 euro gevraagd. Dat is meer dan het tienvoud van de prijs van 21.781 euro die werd gevraagd toen de auto meer dan zes decennia geleden op de markt werd gebracht.

Facel Vega is ongetwijfeld één van de iconen van de Franse autosector. De constructeur werd opgericht door Jean Daninos en produceerde oorspronkelijk onderdelen voor de vliegtuigindustrie. In de eerste helft van de jaren vijftig van de voorbije eeuw werd echter beslist om over te stappen naar de autosector, waarbij Facel in eerste instantie carrosserieën leverde voor merken zoals Panhard, Simca en Ford.

Al snel groeide echter het plan om ook eigen wagens op de markt te brengen. Daarbij werd gehoopt een nieuw Frans luxemerk uit te bouwen, in opvolging van merken zoals Bugatti, Delahaye, Delage, Hotchkiss en Talbot-Lago.

Kleinere modellen

Voor de levering van motoren klopte Facel Vega oorspronkelijk aan bij achtereenvolgens De Soto en Chrysler. Later zouden ook krachtbronnen van Volvo en Austin Healey worden gebruikt.

In totaal zou Facel Vega 1.178 luxewagens bouwen. Het bleek echter bijzonder moeilijk om het merk financieel gezond te houden. Ook de introductie van enkele kleinere modellen, waarvan uiteindelijk 1.500 exemplaren zouden worden gebouwd, kon geen redding brengen.

Amper tien jaar na zijn oprichting moest Facel Vega het faillissement aanvragen en de productie stopzetten. Begin dit decennium werd een poging ondernomen om het merk nieuw leven in te blazen. Uiteindelijk werd echter van de plannen voor een comeback afgezien.

Het exemplaar dat bij Vavato wordt geveild beschikt over een motorinhoud van bijna vijf liter. De wagen heeft volgens de teller 65.133 kilometer afgelegd. De auto zou een topsnelheid van bijna 200 kilometer per uur kunnen halen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20