Belgisch gadget voor social distancing Maggy maakt sprong naar VS

De Antwerpse start-up achter Maggy, een apparaatje voor social distancing, sluit een alliantie met Nasdaq-bedrijf Silicon Labs voor de lancering in de Verenigde Staten.

Maggy is een herlaadbaar bluetooth-apparaatje in broekzakformaat dat met een geluidssignaal of een trilling waarschuwt wanneer de afstand met omstaanders te klein wordt. Volgens de bedenkers kan het apparaatje overal handig zijn waar ‘social distancing’ vereist is: op de werkvloer, in het ziekenhuis, in de luchthaven of gewoon onder vrienden.

Het werd in de beginweken van de coronacrisis bedacht door vier Belgische ondernemers: het technologisch brein Ruben Miessen, ondernemer Allan Segebarth en Bart Embrechts en Nicolas Van Odijk van het Antwerpse tech-ecosysteem Gumption Group. De merknaam verwijst naar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Na de Europese lancering in april-mei, lonkt Maggy nu ook naar de VS. Een prestigieuze leverancier moet daarbij helpen. Silicon Labs gaat de ultrakleine bluetooth-technologie leveren die in de apparaatjes ingebouwd wordt. Het techbedrijf uit Texas is gespecialiseerd in het ‘internet der dingen’ (IoT) en is genoteerd op de beurs Nasdaq.

De productie van de Maggy-gadgets is al aan de gang in Europa en Azië en moet tegen einde augustus een eerste reeks van 50.000 stuks opleveren. ‘De productie kan snel verhoogd worden als er vraag naar is, en de discussies over productie in de VS zijn aan de gang’, zegt Silicon Labs. Miessen bevestigt dat er gesprekken lopen met verschillende lokale partners. De nieuwe Texaanse partner kan daarbij de Amerikaanse deuren doen opengaan voor de Antwerpse start-up.

15 centimeter

Op technologisch vlak heeft Maggy een kleine aanpassing gedaan. De start-up gaat niet de nagelnieuwe standaard Bluetooth 5.2 (metingen tot 10 centimeter nauwkeurig) gebruiken, maar de versie 5.1 (15 centimeter nauwkeurig). ‘De keuze heeft te maken met de voorraadcapaciteit voor massaproductie’, zegt Miessen. ‘Het verschil in accuraatheid qua afstandsmetingen is beperkt.’

Meer