België wil het beheer van de hele voorraad mondmaskers van de EU op zich nemen

Ons land heeft zich kandidaat gesteld om de strategische voorraad van mondmaskers voor de héle Europese Unie te beheren. Dat meldt minister De Backer (Open VLD) in het Laatste Nieuws. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen gezien de logistieke blunders die op dat vlak gemaakt werden in volle coronacrisis.

Volgens de EU heeft België nochtans alle troeven die nodig zijn: Ons land bevindt zich in het centrum van Europa, en blokkeerde tijdens de crisis geen voorraden die bestemd waren voor andere Europese partners.

Het is moeilijk om op het eerste gezicht andere kwaliteiten aan te duiden. Van begin tot eind was ons logistiek beheer van mondmaskers rampzalig: we vernietigden onze eigen strategische stock en beslisten nadien om die niet te vernieuwen. Tijdens de coronacrisis plaatste ons land belangrijke bestellingen van het cruciale medische hulpmiddel bij onbetrouwbare leveranciers, zowel minister De Backer als nadien Defensie trapten in die val. Ondertussen zijn mondmaskers nog steeds niet verplicht gemaakt in winkels, tegen het advies van vele experts in.

Gebrek aan transparantie

Maar uit die slechte ervaringen kunnen we misschien lessen trekken voor de toekomst. Volgens de minister heeft België zich intussen trouwens herpakt: momenteel bestaat onze strategische stock uit 245 miljoen chirurgische maskers, en 26 miljoen FFP2-mondmaskers. Dat komt goed uit, want 8 op de 10 Belgen willen dat maskers verplicht worden in winkels, volgens een onderzoek van Universiteit Antwerpen.

Er blijven nog vele vragen rond onze tekortkomingen tijdens de crisis onbeantwoord: Hoeveel heeft België uitgegeven? Wie waren de verkopers en de tussenpersonen? Wie draagt verantwoordelijkheid voor de gemiste bestellingen? De bijzondere commissie die de aanpak van de COVID-19-epidemie door België moet onderzoeken zal misschien het een en ander blootleggen. Op dit moment weigert minister De Backer volledige transparantie in het dossier, zich beroepend op economische of juridische bezwaren.

Voor het beheer van de stock van de EU, is ons land verre van de enige kandidaat. De kandidaturen worden gedurende de maand juli verdedigd, de resultaten moeten in augustus gekend zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20