België start met de vaccindonaties aan derde landen via Covax

Ons land doneert tegen eind dit jaar 4 miljoen vaccindosissen aan het internationale Covax-programma, dat vaccins uitdeelt aan armere landen. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) aangekondigd.

Waarom is dit belangrijk?

Eind mei pleitte de Europese Raad voor een eerlijke en wereldwijde toegang tot vaccins tegen Covid-19, waarbij Covax een centrale rol zou spelen. De Europese Unie wil voor het einde van het jaar minstens 100 miljoen dosissen doneren en helpen bij de opbouw van lokale productiecapaciteit. Ook ons land draagt zijn steentje bij.

“Nu de vaccinatiecampagne in eigen land zeer goed is gevorderd, wil België de verdeling en productie van vaccins bij onze partners aanmoedigen en ondersteunen”, verklaart de FOD Buitenlandse Zaken. De 4 miljoen vaccindosissen komen uit de voorraad die ons land bij de farmaceutische producenten heeft aangekocht, en zullen rechtstreeks naar derde landen worden gestuurd via verscheidene mechanismen, waarvan Covax het belangrijkste is. 

Europese samenwerking

De schenking zal eerstdaags starten en de vaccins zullen vooral terechtkomen in de landen van de Westelijke Balkan, de oostelijke en zuidelijke buurlanden van Europa en Afrika. In eerste instantie zullen 168.000 vaccins worden geleverd aan Oekraïne, gevolgd door 225.000 vaccins verdeeld over Kosovo, Armenië en Georgië. Daarbij wordt rekening gehouden met de gezondheidssituatie en de absorptiecapaciteit in de begunstigde landen.

“Deze donatie is een voorbeeld van de Europese samenwerking om deze pandemie te verslaan en de wereldwijde vaccinatie te versnellen”, zegt minister voor Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit). “Daarnaast engageren we ons om structurele manieren uit te werken om de productiecapaciteit wereldwijd te versterken. Zo werken we, binnen Team Europe, aan initiatieven die de productie van vaccins in Afrikaanse landen mogelijk zullen maken. Wij zijn ook vastberaden om de lokale gezondheidsstructuren te versterken”.

2 miljard dosissen

Covax wil 2 miljard dosissen verstrekken tegen eind 2022, waarvan 1,8 miljard aan landen met lage of middellage inkomens. Tot dusver werden 179 miljoen dosissen via Covax verspreid over 138 landen. Covax stond in voor 66 procent van de in lage-inkomenslanden geleverde vaccins en de EU is de op één na grootste donor aan het programma met een bijdrage van 2,4 miljard euro. 

“Het aandeel van vaccins dat naar de minst ontwikkelde landen gaat, blijft echter nog te laag”, klinkt het bij de FOD Buitenlandse Zaken. “Internationale solidariteit is het enige antwoord om Covid-19 te bestrijden. Geen land ter wereld zal veilig zijn voor COVID-19 vooraleer alle landen veilig zijn.”

Naast de schenking van vaccins, maakte Kitir in december vorig jaar ook 4 miljoen euro vrij voor het Covax-initiatief. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20