België registreert nog ruim 80 corona-besmettingen per dag

In België raakten de voorbije week gemiddeld 82,7 mensen per dag met het coronavirus besmet. Dat is een verdere daling met 11 procent tegenover de week voordien. Dat blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Wereldwijd moest volgens de World Health Organization (WHO) zaterdag echter wel een nieuw recordaantal besmettingen worden gemeld. In Spanje baart vooral een opstoot in Catalonië zorgen.

In totaal zijn in België door het coronavirus tot nu toe 61.909 mensen besmet geraakt. De voorbije veertien dagen werden er per honderdduizend inwoners 10,7 nieuwe besmettingen geregistreerd. Er werden daarbij 9.771 overlijdens gemeld. De voorbije week waren er gemiddeld 4,7 sterfgevallen per dag. Dat was een daling met 25 procent tegenover de week voordien.

In totaal moesten sinds de uitbraak van de pandemie 17.803 patiënten in Belgische ziekenhuizen worden opgenomen. De voorbije week werden gemiddeld 11,1 procent ziekenhuisopnames geregistreerd. Dat betekende een terugval met 26 procent tegenover de week voordien.

Catalonië

Inmiddels heeft Maggie De Block (Open VLD), minister van volksgezondheid, gewaarschuwd voor een nieuwe haard van besmettingen in de Spaanse regio Catalonië. Daar werden 200.000 mensen in lockdown gezet. Belgen die uit deze regio terugkeren, kunnen volgens de minister dan ook, in afwachting van hun testresultaten, in quarantaine gaan.

De nieuwe uitbraak situeert zich in de regio Segrià, rond de stad Lerida. Het reisadvies voor die bestemming is verscherpt. Reizigers die met het vliegtuig vanuit Catalonië naar België terugkeren, moeten een speciaal document invullen waarin ze onder meer hun contacten aangeven. Viroloog Marc Van Ranst pleit voor een quarantaine.

Wereldwijd werd gisteren echter een nieuwe piek aan besmettingen opgetekend. Op vierentwintig uur tijd zouden immers in totaal 212.326 besmettingen zijn geregistreerd. De grootste stijgingen werden opgetekend in de Verenigde Staten, Brazilië en India. Het vorige record aan nieuwe besmettingsgevallen was op 28 juni genoteerd. Toen moesten 189.077 nieuwe patiënten worden geregistreerd.

Gemiddeld overlijden wereldwijd elke dag 5.000 mensen aan de gevolgen van de besmetting. Sinds de uitbraak van de pandemie heeft het virus Covid-19 al meer dan elf miljoen mensen besmet. Daarbij zijn in zeven maanden tijd meer dan een half miljoen patiënten overleden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20