Duitsland heeft in het derde kwartaal van 2022 de koppositie van de Verenigde Staten overgenomen als ’s werelds gunstigste economie voor cryptobeleggers. Dat blijkt uit een rapport van de site Coincub. Ons land doet het dan weer bijzonder slecht: België eindigde op de 60ste stek bij de 61 bestudeerde landen.
Hoe? Coincub werkte voor het samenstellen van zijn ranglijst samen met fiscale experten uit verschillende landen wereldwijd. Het team van analisten keek naar verschillende factoren; of er überhaupt regels over de belastingheffing op cryptowinsten zijn, bijvoorbeeld, en ook wel of er daarover op transparante wijze wordt gecommuniceerd door de overheid. Daarnaast peilden de onderzoekers of er in het land in kwestie een gunstige kijk op crypto is, en of er veel talent in de cryptosector aanwezig is.
Waarom Berlijn? Hoewel Duitsland hoegenaamd geen belastingparadijs is, ziet Coincub het als de sterkste allround crypto-economie van de G7, de zeven rijkste en democratische industrielanden. De reden? Onze oosterburen belonen langetermijnhouders (ook wel ‘hodlers’ genoemd) van cryptomunten. Zo heft de Duitse wet geen belasting op cryptobezit van meer dan een jaar.
- Ook mogen sinds vorig jaar Duitse institutionele fondsen tot 20 procent van hun activa in cryptomunten aanhouden, wat de weg vrijmaakt voor een bredere mainstream-acceptatie van Bitcoin en andere crypto-activa door de pensioenfondsen van het land.
- En eerder dit jaar heeft Commerzbank, de op een na grootste Duitse bank, nog een vergunning aangevraagd om diensten met digitale valuta’s aan te bieden.
Alpenland positief over Bitcoin, Tether, Cardano
Verder: Zwitserland staat op de tweede plaats, met zijn voluntaristische houding op het vlak van cryptoregulering. Zo heeft het Zwitserse kanton Lugano vorig jaar van zowel Bitcoin als stablecoin Tether een wettig betaalmiddel gemaakt. Ook is het Alpenland de thuisbasis van enkele van de bekendste cryptobedrijven ter wereld, zoals de organisatie achter cryptomunt Cardano.
- De volgende drie plaatsen op de lijst worden ingenomen door respectievelijk Australië, de Verenigde Arabische Emiraten en Singapore.
- De redenen: Australië heeft gunstige cryptowetten, de Verenigde Arabische Emiraten hebben flink geïnvesteerd in Web3-technologie, Singapore is de Aziatische hub voor globale cryptobedrijven aan het worden.
België barslechte leerling
Opmerkelijk: België scoort het op een na slechtst, de VS dalen een paar plaatsen.
- Er wordt niet specifiek gepraat over het Belgenland in het Q3-rapport. Maar in het verslag van het tweede kwartaal, toen ons land nog op plaats 47 eindigde, werd het volgende opgemerkt: “België heeft geen bijzondere drang naar een cryptostrategie en kiest voor een voorzichtige aanpak – het land daalt omdat de belastingen vrij hoog zijn en er geen speelruimte is voor beleggers om winst te maken.”
- Business AM sprak vorig jaar met fiscaal advocaat Thomas Spaas – gespecialiseerd in de crypto-industrie – over hoe de belastingwet in ons land wordt toegepast op digitale valuta’s.
- De Verenigde Staten, lijstaanvoerder van vorig kwartaal, daalde naar de zevende plaats in de ranking. De daling kwam er vanwege hun “ongunstige” fiscale cryptobeleid en het gebrek aan duidelijkheid over de regelgeving.
- Het rapport benadrukt echter dat de VS het enige land is dat toestaat dat crypto deel uitmaakt van bedrijfspensioenen.
- Met een aantal belangrijke cryptoregels in de maak, zouden de VS tegen volgend kwartaal een aanzienlijke verbetering op hun ranglijst kunnen zien.
Investeerders
Markant: Vietnamezen bleken de grootste hamsteraars van crypto te zijn; zo zou meer dan 20 miljoen – of bijna 20 procent – van de Vietnamese bevolking geïnvesteerd hebben in crypto.
- De VS tellen dan weer meer dan 46 miljoen crypto-eigenaars; dat betekent dat bijna 13 procent van de bevolking heeft geïnvesteerd in crypto.
(jvdh)