Op een na grootste bank van Duitsland vraagt vergunning voor cryptodiensten aan

De Duitse financiële instelling Commerzbank heeft eerder dit jaar een vergunning aangevraagd om diensten met digitale valuta aan te bieden. Dat meldde een woordvoerder van de bank in de lokale krant Börsen-Zeitung. Daarmee is het de eerste grootbank in Duitsland die richting crypto-adoptie gaat.

Waarom is dit belangrijk?

Dat één van de banken die de economische motor van de EU aandrijven zinnens is virtuele munten te omarmen, is groot nieuws voor cryptostieren.

Een woordvoerder van Commerzbank bevestigde vorige week aan de Börsen-Zeitung dat de instelling “in het eerste kwartaal van 2022 een aanvraag heeft ingediend voor een crypto-custody-licentie.” Indien goedgekeurd, zou de kredietverlener gemachtigd zijn om uitwisselingdiensten aan te bieden, samen met de bewaring (custody) en bescherming van crypto-activa. Dat schrijven de cryptonieuwssites Cointelegraph en CoinDesk.

Commerzbank is een titaan binnen het bankwezen; zo bedient de onderneming meer dan 18 miljoen klanten en stelt-ie meer dan 51.000 mensen te werk. De kredietverlener is de op één na grootste beursgenoteerde bank van Duitsland. Ook is Commerzbank gedeeltelijk in handen van de overheid: meer deel van het establishment wordt het dus niet.

Het crypto-aanbod zal naar verluidt gericht zijn op z’n institutionele klantenbasis.

Geen rabiate tegenstanders van crypto

Onze oosterburen zijn niet bepaald rabiate tegenstanders van cryptomunten te noemen. Zo is sinds 1 januari 2020 in Duitsland een wet van kracht die banken moet prikkelen om cryptodiensten aan te bieden. De wet vereist dat elk bedrijf dat dergelijke services wil aanbieden in Duitsland een vergunning aanvraagt bij BaFin, de Duitse federale financiële toezichthouder. BaFin heeft tot nu toe 25 aanvragen ontvangen voor een goedkeuring als crypto custodian, maar heeft slechts vier vergunningen verstrekt.

Ook mogen sinds 2 augustus vorig jaar Duitse institutionele fondsen tot 20 procent van hun activa in cryptomunten aanhouden, wat de weg vrijmaakt voor een bredere mainstream-acceptatie van Bitcoin en andere crypto-activa door de pensioenfondsen van het land.

Door deze wet worden de vaste investeringsregels gewijzigd voor Spezialfonds (“speciale” fondsen, je raadde het), die alleen toegankelijk zijn voor institutionele beleggers in pensioenfondsen en verzekeraars. Spezialfonds beheren momenteel ongeveer 2,1 biljoen dollar (2.100 miljard dollar), of 1,8 biljoen euro, aan activa.

Duitse beleggers zijn ook enthousiast over het adopteren van crypto. Uit een rapport van KuCoin uit maart bleek dat 44 procent van de Duitsers geïnteresseerd is om in cryptomunten te investeren, en 37 procent van de Duitse cryptobeleggers al meer dan een jaar cryptomunten in zijn portefeuille aanhoudt.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20