België koopt 10.000 Covid-pillen aan bij Pfizer én Merck

België koopt bij farmabedrijven Pfizer en Merck telkens 10.000 pillen aan tegen het coronavirus. Daarmee plaats de federale overheid een bestelling van in totaal 20.000 antivirale pillen. Dat schrijft persagentschap Reuters.

Ons land onderhandelde al enkele weken met de farmabedrijven over de aankoop van antivirale pillen tegen het coronavirus. Nu blijkt dat de federale overheid tot een akkoord is gekomen. Dat nieuws verneemt Reuters op maandag van Arne Brinckman, woordvoerder bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Pfizer vs. Merck

Paxlovid, het geneesmiddel van Pfizer, zou tot 90 procent beschermen tegen ziekenhuisopname of overlijden. Over Molnupiravir, ontwikkeld door Merck, zijn experten iets minder enthousiast. De pillen van Merck leverden recent nogal teleurstellende testresultaten op; ze beschermden bij zo’n 30 procent van de proefpersonen tegen een ziekenhuisopname.

Daarom besliste Frankrijk al om hun bestellingen van Molnupiravir te annuleren en volledig op Paxlovid-orders in te zetten. Ook de Verenigde Staten gaven hun voorkeur aan de Pfizer-pil en plaatsten een bestelling van 10 miljoen doses.

Begin december kondigde het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) aan dat de pillen een goedkeuring kregen voor gebruik in noodgevallen. De pillen hebben voorlopig nog geen vergunning gekregen om in de handel gebracht te worden, maar kunnen wel al toegediend worden in geval van nood en bij de besmetting van risicopatiënten. Daarmee kunnen ze als vangnet dienen tegen de meest ernstige gevolgen van een coronabesmetting.

Even alleen met Merck

Even zag het ernaar uit dat België voorlopig enkel met Merck gesprekken voerde, maar de Taskforce COVID-therapeutics adviseerde de federale overheid om ook tot de aankoop van 10.000 Pfizer-dosissen te gaan. De regering lijkt dat advies gevolgd te hebben.

Het is nog niet duidelijk wat de kostprijs is van de bestellingen en wanneer de eerste leveringen verwacht worden.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20