België en Colombia zijn in een frietoorlog gewikkeld

Colombia beschuldigt België ervan zijn frites massaal tegen dumpingprijzen in het buitenland te slijten en wil nu invoerrechten heffen.

De Wereldhandelsorganisatie (WHO) krijgt straks frieten op haar bord. Figuurlijk dan, want de WHO zal moeten oordelen of Colombia Europese producenten van diepvriesfrites een extra invoerbelasting van 8% mag opleggen. 

Belgen dumpen hun overschotten in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika

Colombia is niet het eerste land dat klaagt over Europese dumpingpraktijken. Ook Brazilië en Zuid-Afrika hebben bij de WHO al klacht neergelegd tegen Europese landbouwgroepen die er van worden beschuldigd hun productie-overschotten van diepvriesfrieten goedkoop in het buitenland te dumpen ten nadele van lokale producenten.

Bogota wil daarom zowel de Belgische als de Nederlandse en Duitse producenten van diepvriesfrieten een invoertaks van 8% opleggen.

Cecilia Malmström, de Eurocommissaris voor Handel, heeft al gezegd dat ‘Europa de Europese frieten zal verdedigen’.

Wordt een en ander nog met de glimlach gezegd, dan neemt ons land de zaak zeer serieus. België is dan ook de belangrijkste leverancier van diepvriesfrieten wereldwijd.

Een stijging van 900%

De Belgische producenten van diepvriesfrites hebben hun productie sinds 1990 opgevoerd van een half miljoen ton per jaar tot liefst 4,6 miljoen ton, een stijging van 900%. Ruim 90% daarvan wordt geëxporteerd, waarvan een derde naar landen buiten Europa.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de tussenkomst van de Europese Commissie gevraagd om tussen te komen bij de WHO en er de Europese diepvriesfrites te verdedigen.

Daar is een goede reden voor, want Bogota en Europa zijn in deze zaak niet langer ‘on speaking terms’. Sinds Colombia in augustus vorig jaar een anti-dumping-enquête opstartte heeft Europa tot 17 keer met de Colombiaanse autoriteiten over de zaak onderhandeld, zonder het minste resultaat.

Ook in België klinkt een gelijkaardig geluid. Brussel maakt zich zorgen over de concurrentie vanuit Canada, waar McCain actief is. In Brussel wordt nu een rechtszaak geanticipeerd, al bestaat de kans dat het allemaal nog goed komt. Eerstdaags zouden de Colombianen hun standpunt bij de Europese Commissie bekend maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20