België en meeste andere landen gaan dan toch geen One Love-armband dragen op WK uit schrik voor sportieve sancties

De regenboogarmbanden van de One Love-campagne die de kapiteins van zeven Europese landen zouden dragen op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar zullen mogelijk toch niet te zien zijn. De Wereldvoetbalbond FIFA heeft namelijk met sportieve sancties gedreigd voor spelers die zo’n armband dragen. Heel wat landen, waaronder België, hebben daarop laten weten dat risico niet te willen nemen.

One Love

Wat is de One Love-campagne?

  • De Nederlandse voetbalbond KNVB was voor het afgelopen EK voetbal initiatiefnemer van de One Love-campagne.
  • Het idee was om zich met een symbolisch statement uit te spreken tegen “alle vormen van discriminatie”.
  • De campagne kreeg later steun van negen andere Europese landen: België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Nederland, Noorwegen, Wales, Zweden en Zwitserland.
  • Zij wilden op het WK voetbal in Qatar hun kapitein een speciale armband laten dragen met daarop de woorden “One Love” en een hartje in de regenboogkleuren met een “1” erin.

Wat is het probleem van de FIFA met de One Love-armbanden?

  • Hoewel de campagne zich officieel “tegen alle vormen van discriminatie” uitspreekt, wordt door de regenboogkleuren op de armband ook geprotesteerd tegen homofobie. De armband wordt door velen dus gezien als een steun voor LGBTQ+-rechten.
  • Aangezien homoseksualiteit strafbaar is in Qatar met een gevangenisstraf tot drie jaar lag de zaak van bij het begin gevoelig.
  • De UEFA Working Group heeft op 19 september echter een officiële vraag gericht aan de FIFA om de One Love-armbanden toe te staan op het WK in Qatar. Daarop kwam toen echter geen antwoord.
  • De FIFA heeft vandaag, op de dag waarop de eerste One Love-armbanden te zien zouden zijn op het veld, een statement gedeeld tegen de actie.
    • “Voor FIFA-competities moet de aanvoerder van elk team de door de FIFA verstrekte aanvoerdersband dragen”, citeert het zijn reglement.
    • Tegen de betrokken nationale bonden zou de Wereldvoetbalbond expliciet hebben laten weten dat kapiteins die met een One Love-armband aan de wedstrijd beginnen meteen een gele kaart zullen krijgen.
    • Als compensatie lanceert de FIFA zijn eigen “No Discrimination”-campagne. Deze heel wat vagere boodschap zou normaal vanaf de kwartfinales op de armband van de kapiteins te zien mogen zijn, maar mag nu al vanaf de groepsfase gedragen worden.

Wat is het gevolg van het statement van de FIFA?

  • De meeste betrokken landen hadden op voorhand laten weten dat ze bereid waren een eventuele boete te betalen voor het dragen van de One Love-armband. Een gele kaart voor hun kapitein zien ze echter niet zitten.
  • Onder andere België, Nederland, Engeland en Wales hebben al laten weten toch met een gewone kapiteinsband te zullen spelen. “We blijven achter de boodschap staan, maar onze eerste prioriteit op het WK is wedstrijden winnen. Daarom willen we niet dat onze kapitein meteen een gele kaart krijgt. Dat de FIFA ons op het veld straft voor zoiets is ongezien”, schrijft de KNVB in een statement.
    • Van de tien landen die deel uitmaken van de One Love-campagne wisten Noorwegen en Zweden zich niet te plaatsen voor het WK. De Franse kapitein Hugo Lloris liet eerder al weten de One Love-armband niet te zullen dragen. Op een officiële mededeling van Denemarken, Duitsland en Zwitserland is het nog wachten, maar de kans lijkt klein dat zij wel het risico op een gele kaart zullen nemen.
  • Zowel op het statement van de FIFA als op de beslissing van de betrokken nationale bonden komt heel wat kritiek. Onder andere de Football Supporters’ Association (FSA) heeft zich uitgesproken over de situatie. “Vandaag voelen we minachting voor een organisatie die haar echte waarden heeft getoond door een gele kaart te geven aan spelers en een rode kaart aan tolerantie”, valt in hun verklaring te lezen. “Geen enkel land dat tekortschiet op het gebied van LGBTQ+-rechten, vrouwenrechten, arbeidersrechten of enig ander universeel mensenrecht, zou de eer moeten krijgen om gastheer te zijn van een WK.”
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.