Brussel biedt taalpremie om Franstalige leraren aan te trekken


Key takeaways

  • Leraren met een erkende Franse taalvaardigheid kunnen een premie van 155 euro ontvangen.
  • De premie is bedoeld om lerarentekorten op scholen te verlichten, vooral in dichtbevolkte gebieden of gebieden met taalproblemen.
  • Dit initiatief moedigt gekwalificeerde leraren aan om in deze scholen te werken en versterkt de tweetaligheid in Brussel.

Het Taalpremie-initiatief

De stad Brussel voert een taalpremie van 155 euro in voor leerkrachten van lagere scholen die het Frans beheersen. Dit initiatief heeft als doel het lerarentekort te verminderen en taalonderricht van hoge kwaliteit te garanderen.

Om deze premie te ontvangen, moeten leerkrachten een erkend certificaat, attest of gelijkwaardig bewijs van hun grondige kennis van het Frans hebben. Ze moeten de taal ook actief onderwijzen. Het proces verloopt niet automatisch; leraren moeten de nodige documentatie bij de administratie indienen.

Het lerarentekort aanpakken

De premie is vooral gericht op scholen in dichtbevolkte gebieden of scholen met specifieke taalkundige of culturele uitdagingen, die vaak de grootste lerarentekorten hebben. Anaïs Maes, gemeenteraadslid voor Nederlandstalig onderwijs van de Stad Brussel, gelooft dat deze premie een aantrekkelijkere werkomgeving kan creëren in deze scholen.

Maes benadrukt dat het doel niet alleen is om het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken, maar ook om mensen aan te moedigen om een lerarenopleiding te volgen en lesgeven als carrièrepad te kiezen. Ze stelt verder dat deze maatregel scholen helpt om gekwalificeerde en toegewijde leerkrachten aan te trekken en tegelijkertijd ervaren leerkrachten binnen het beroep te houden. Het dient als erkenning voor hun inzet, vaak onder veeleisende omstandigheden.

Voordelen van meertaligheid in het onderwijs

 

Bovendien kunnen leerkrachten met een sterke beheersing van het Frans beter voldoen aan de behoeften van een tweetalige stad als Brussel. Deze premie versterkt het Frans, dat door leerlingen thuis, onder vrienden en in hun vrije tijd veel gesproken wordt.

De autoriteiten zien tweetaligheid als een belangrijke troef in een internationale stad als Brussel. Dit initiatief van Brussel is een cruciale stap om het lerarentekort aan te pakken en de kwaliteit van het taalonderwijs te verbeteren.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.